Burno u Kozari putevima: stanovnici optužili Bandića za neodgovornost!

Burno u Kozari putevima: stanovnici optužili Bandića za neodgovornost! Burno u Kozari putevima: stanovnici optužili Bandića za neodgovornost!
Kozari put nakon sanacije Kozari put nakon sanacije
(Jutarnji hr) (Jutarnji hr)
Kozari put prije sanacije (Jutarnji hr) Kozari put prije sanacije (Jutarnji hr)
Kozari put prije sanacije (Jutarnji hr) Kozari put prije sanacije (Jutarnji hr)

U Kozari putevima danas je ponovno bilo burno. Na obilasku saniranog odlagališta otpada, zbog kojega je ranije ovoga tjedna jedan građanin prijetio samoubojstvom, gradonačelnika Milana Bandića tamošnji stanovnici prozvali su zbog neodgovornosti, jer tvrde da problem otpada rješava kratkoročno.

Stanovnik Kozari puta, koji je ilegalno prikupljao otpad pred svojom kućom, a na državnom zemljištu - pred gradonačelnikom Milanom Bandićem oštrim si je predmetom, prije tri dana, razrezao kožu na ruci i prijetio samoubojstvom. To što je u svojem dvorištu pokrenuo "biznis" i naplaćivao odlaganje otpada opravdavao je time što je nekako morao prehraniti obitelj, no danas je taj isti gospodin promijenio priču. Sada kad je odlagalište sanirano, tvrdi, nema ništa protiv. Samo zakonski, legalno sve i to je to. Pomažem u saniranju da i meni malo bude uredno, i ja bih volio živjeti u urednom, ali eto kakav je život bio, takav je bio, ja protiv toga ne mogu. Sustav koliko može pomoći, ja sam zadovoljan i ja ću se potruditi sad koliko mogu, ali baš sam morao dotjerati do tih granica da dođe do nečega, da se pokrene nešto. Lako je rušiti nekoga i izbaciti na ulicu, to mogu i ja sam napraviti, završiti na ulici ili u autu, spavati na ulici, no meni je najbitnije radi djece jer imam 12 članova obitelji, rekao je Sulejman Beriša.

Unatoč tome što je Čistoća jučer odlagalište sanirala i time riješila ovaj problem, na današnjem obilasku ponovno je bilo burno. Stanovnici su, nadvikujući se, ispitivali gradonačelnika hoće li kazniti njihova susjeda zbog nelegalnog poslovanja ili će se za nekoliko dana njihovo susjedstvo ponovno pretvoriti u odlagalište smeća.

Iako gradonačelnik tvrdi da je sve transparentno, na pitanje kamo je otpad odvezen, imao je nejasan odgovor: Na pravo mjesto! Kad su ga novinari upitali znači li to da je otpad odvezen kod gospodina Pripuza, gradonačelnik je svoj odgovor ponovio.

Ministarstvo zaštite okoliša krajem prošloga mjeseca poslalo je poziv gradskim čelnicima u kojem traže da se navedu sve lokacije ilegalnih odlagališta otpada. Iako gradonačelnik tvrdi da njemu ne trebaju "posebni pozivi" i da taj popis ima već tri mjeseca, zaobišao je odgovoriti na pitanje treba li zbog nastanka divljih deponija odgovarati netko u gradskim komunalnim službama. Edukacija građana prije svega, a onda sankcioniranje. Rekao je i da u Zagrebu trenutačno ima više od tisuću divljih deponija i: dok mi ovdje stojimo netko radi deset novih divljih deponija.

Pitanje smetlišta aktualiziralo je i problem neadekvatnog dječjeg igrališta u Kozari putevima koje se nalazi tik do saniranog deponija, pa je gradonačelnik na licu mjesta najavio da će se za izgradnju novog igrališta ondje pobrinuti upravo gradski Zrinjevac.

Kozari putevi - gradonačelnik Bandić i stanovnici