BUZ o Covid dodatku i informacijama i dezinformacijama vezanim uz cjepiva

BUZ o Covid dodatku i informacijama i dezinformacijama vezanim uz cjepiva

Milovoj Špika, kandidat za gradonačelnika grada Zagreba i Blanka Sunara, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika iz platforme Blok umirovljenika zajedno (BUZ), na današnjoj konferenciji za novinare komentirali su informacije i dezinformacije o cjepivima i njihovom djelovanju te Covid dodatak.

Blanka Sunara, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika misli da je Covid dodatak dobrodošao jer svaka je pomoć umirovljenicima koji žive na rubu siromaštva važna, ali to nije rješenje problema malih mirovina. Ipak, dugoročno rješenje i priliku Hrvatska sada ima. Od 49 milijardi kuna koliko je odobrila Europska Unija za održivi razvoj, prema mišljenju gospođe Sunare, veliki dio treba uložiti prvenstveno u privatni sektor. Gospodarstvo, bez obzira je li riječ o ulaganjima u zeleno gospodarstvo, informatičke tehnologije ili bilo što drugo iznimno je važno jer jedino je punjenjem proračuna moguće podići mirovine i zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske - rekla je Sunara.

Kandidat za gradonačelnika Milivoj Špika osvrnuo se na brojne informacije i dezinformacije o cjepivima koje pune medjski prostor. Kako tvrdi, riječ je o borbi farmaceutskih lobija koji zbunjuju javnost ali i znastvenike i bore se za milijarde na tržištu. Tri su trenutno sporna cjepiva na tržištu. To su Astra Zeneca, Johnson&Johnson i Sputnik V koji spadaju u adenovirusna cjepiva koja se desetljećima proizvode i o kojima se zna sve. Za cjepiva mRNA među koje spadaju Pfizer i Moderna a koja su nova i za koja se, zbog kratkog vremena za detaljnija istraživanja, ne zna kako će u budućnosti djelovati, nitko ne postavlja pitanja o mogućim nuspojavama za pola ili godinu dana - rekao je Špika. Za sebe tvrdi da će, kada dođe na red za cijepljenje, svakako tražiti da bude cijepljen adenovirusnim cjepivom za koje smatra da je sigurnije i pouzdanije.