Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu?

Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu? Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu?
Cmrok 16.2.2019., Sanjin Strukić/PIXSELL Cmrok 16.2.2019., Sanjin Strukić/PIXSELL
Festival svjetla, ožujak 2019., Jurica Galoić/PIXSELL Festival svjetla, ožujak 2019., Jurica Galoić/PIXSELL
Zlatni zahod na Krešimircu, Matija Habljak/PIXSELL Zlatni zahod na Krešimircu, Matija Habljak/PIXSELL
Sopot 13.5.2019., Luka Stanzl/PIXSELL Sopot 13.5.2019., Luka Stanzl/PIXSELL
Savski most 6.6.2019., Sanjin Strukić/PIXSELL Savski most 6.6.2019., Sanjin Strukić/PIXSELL

Zrinjevac 24.1.2019., Patrik Macek/PIXSELL

Veseleći se 2020. godini, iz pera našeg suradnika i zagrebačkog kroničara Miroslava Šašića, prisjećamo se najzanimljivijih pojedinosti iz 2019. u Zagrebu. Večeras podsjećamo što je obilježilo prvu polovicu godine na zalasku a obratite pažnju i na galeriju fotografija PIXSELL-ovih fotoreportera.

Siječanj

Mnogi su Novu 2019. godinu dočekali na otvorenom po lijepom vremenu. Na središnjem trgu su uz pratnju Revijskog orkestra i pod ravnanjem Dinka Apellta pjevala „Četiri tenora“ Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Vladimir Garić i Filip Hozjak. Nakon vatrometa u ponoć zabava je nastavljena uz koncert Hladnog piva. Hitna pomoć je imala nešto veći broj intervencija nego inače, dok je policija Silvestarsku noć ocijenila „uglavnom mirnom“. Snijeg koji je pao 4. siječnja pridonio je romantičnoj atmosferi zadnjim danima adventa kojeg je posjetilo 11 posto više turista nego prethodne godine. Najviše ih je stiglo iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Dok su zimske praznike maturanti iskoristili za pripreme za maturu u školsku klupu je sjeo i gradonačelnik. Pohađao je predavanja za upravljanje bagerom kako bi potkraj mjeseca mogao otvoriti radove na izgradnji sljemenske žičare. Ponovno je tom prigodom aktualizirano i bušenje tunela kroz Medvednicu. „Samo treba sjesti s dečkima iz Zagorja“ rekao je gradonačelnik. Najavljeno je i poskupljenju odvoza otpada. „Cijena će svakako rasti. Da bismo otpad odvajali na kućnom pragu, moramo imati infrastrukturu. Grad i Holding nabavili su kamione i spremnike, zaposlili nove ljude, izgradili nova reciklažna dvorišta. To nešto mora koštati“. Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za siječanj iznosila je 7.389 kuna, što je bilo 3,2 posto više u odnosu na siječanj 2018. Snijeg koji je prekrio Zagreb potkraj mjeseca nakratko je od pogleda skrio i gomile smeća na gradskim ulicama - sliku koja će obilježiti čitavu 2019. godinu.

Veljača

Započela je optimistično. „Zagreb uskoro nećemo ni prepoznati. Na Radničkoj Pariz, na Sveticama London, a u Novom Zagrebu Manhattan“, najavio je gradonačelnik. Doći će investitori, Grad će im prepustiti zemljište, a oni će izgraditi stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkove, prometnice, ugostiteljske objekte i trgovačke centre, škole, vrtiće i ambulante. Dobro je da dok se to ne dogodi, gradska uprava odlučila započeti sanaciju mostova preko Save. Najavljena je izgradnja kompostane u Novskoj pa su prve smeđe spremnike za biootpad dobili Zagrepčani koji žive u obiteljskim kućama Maksimira i Brezovice. Najavljivao se osnutak gradske tvrtke koja bi trebala oživjeti sve dotrajale sportske objekte. Na Cmroku je održano prvo natjecanje u sanjkanju a suorganizacije prihvatio se i Radio Sljeme. Djeca su se veselila, a neki odrasli jamrali: „Dva mjeseca već tamo bacaju kemikalije na livadu, zuji, truje se priroda, a sad još i nekakvu vlečnicu tamo najavljuju“. U gradskoj upravi su nastojali objasniti kako su se na popisu više od tri tisuće Zagrepčana kojima su bili oprošteni dugovi za režije našli i neki naši vrlo bogati sugrađani. Iako je najavljivano drugačije, na kraju su dugovi za režije do deset tisuća kuna otpisani svima bez ikakvog socijalnog i imovinskog cenzusa. Zapelo je i odvozom plastičnog otpada koji se prelijevao iz svih žutih kontejnera po gradu.

Ožujak

Popriličnu buru izazvalo je najavljeno preseljenje tridesetak romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju u Novi Petruševec. Bageri i kamioni ravnali teren pod Mostom slobode i pripremali Ljeto na Savi. Gradonačelnik je otputovao u Dubai dogovoriti izgradnju „Zagrebačkog Manhattna“ na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara. Potkraj mjeseca objavljena je i prva njegova skica. Ovo je protivno GUP-u komentirali su arhitekti. Dok su neki uživali u Festivalu svjetla koji se na dvadesetak lokacija održavao na Gornjem gradu, drugi su proučavali kako odvajati otpad. Učili kako u kontejner za papir može običan papir, ali ne i papir za pečenje kao ni maramice, posebno one vlažne jer one idu u kantu za miješani otpad. Glazbena akademija predložila da Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijeli gradonačelniku počasni doktorat. „Mojih šest mandata dokaz je da sam ja već doktor“ komentirao je gradonačelnik. Hotel Esplanade proglašen je u Švicarskoj za najbolji povijesni hotel 2019. godine. Uvedena je nova prometna regulacija u zoni Branimirove tržnice. Kraj mjeseca neki su Zagrepčani dočekali uz glazbu i ples oko vatre na obali Save.

Travanj

Krenule negativne reakcije na projekt „Manhattan“: „Planovi realizacije višestruko su neprihvatljivi“ napisali su zagrebački arhitekti gradonačelniku. Lijepo vrijeme donijelo je prve šparoge u grad. Nije li trideset kuna za pušlek malo previše pitali su se Zagrepčani. Prosvjedovalo se zbog najavljenog zatvaranja kina Europa. Zagreb i Hrvatsku posjetio predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang pa je promet u gradu bio posebno reguliran. ZET je postao upraviteljem buduće žičare, pa je preuzeo i financiranje njene izgradnje. Kreditom od 350 milijuna kuna. U sudnici zagrebačkog Županijskog suda preslušavali su se razgovori koje je policija tajno snimala prateći osumnjičene u aferi „Agram“. Bližio se Uskrs pa je središte grada bilo ukrašeno prigodnim ukrasima. Nakon Andrije Mikulića koje je preuzeo ponovno oformljeni Državni inspektorat za novog čelnika Gradske skupštine bio je izabran Drago Prgomet. Zadaća pokrenute nove on-line usluge e-Bebe nije bila poticanje nataliteta već pojednostavljivanje prijave za novčanu pomoć za opremu novorođenih malih Zagrepčana. Dodatni posao dobili su i poštari. U mjesec dana trebali su podijeliti žute vrećice za odlaganje plastike i metala. Nakon „zlatnih zahoda“ na okretištima tramvaja u Dubravi i Dupcu koji su koštali 1.55 milijuna kuna, Zagreb je dobio i „srebrni WC“ na Trgu kralja Petra Krešimira IV.“ po cijeni od 287.312 kn. Grad je opovrgnuo da je zahod uopće uređen, no iz Vijeća Gradske četvrti Donji grad pokazali su troškovnik. U podrumu dviju zgrada Zavoda za javno zdravstvo i Imunološkog zavoda u Rockefellerovoj krajem mjeseca buknuo je požar. Vatra je zahvatila arhivsku građu i uređaje za omekšavanje vode.  

Svibanj

Na 20 stupnjeva u zraku, po lijepom i sunčanom vremenu roštiljalo se za Praznik rada na Bundeku i Jarunu. Samo nekoliko dana kasnije temperatura se spustila, a Sljeme zabijelio zakašnjeli svibanjski snijeg. Sredinom mjeseca jak je vjetar lomio grane, rušio stabla i razbacivao po ulicama kante za smeće. Vjetar je na mahove puhao i više od 100 km na sat. Otpuhao je fasadu s bolnice na Rebru, ozlijedio dvije osobe i oštetio 155 vozila. Još je teža situacija bila na Medvednici. Samo na Sljemensku cestu palo je petstotinjak stabala. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta bilo je i odgođeno otvaranje ovogodišnjeg Floraarta. Pet dana ranije nego lani kroz Zračnu luku „Franjo Tuđman“ prošao je milijunti putnik, točnije putnica. Drugi dio svibnja obilježila je tradicionalna „norijada“. Šest tisuća zagrebačkih maturanata se oprostilo od škole, pri čemu ih je četrnaestoro pretjeralo u remećenju reda, a petnaestoro u alkoholu. Knjižnice grada Zagreba su uvele novu uslugu – posudbu e-knjiga. Za Dan grada uz fontane je nastupio Miroslav Škoro s tisuću tamburaša, dok su tisuće građana sudjelovale u procesiji od Kamenitih vrata do katedrale. Dodijeljene su bile Nagrade grada. Zagrepčankom godine proglašena je Jasna Kovačević dugogodišnja voditeljica zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, a počasnim je građaninom bio proglašen hrvatski producent i glumac židovskoga podrijetla Branko Lustig. Zadnjeg dana svibnja korisnici zagrebačkog Hipodroma su dobili obavijest da ga moraju napustiti zajedno sa svojim konjima do 1. prosinca ove godine. Za devet milijuna kuna ZET kupio četiri panoramska autobusa koji su previsoki za zagrebačke nadvožnjake, pa tako ne mogu voziti turiste u sve dijelove grada.

Lipanj

Započela je i kupališna sezona na gradskim kupalištima Jaruna, Bundeka i na otvorenim bazenima SRC Šalate. Bazeni Sportskog parka Mladost počeli su s radom nekoliko dana kasnije zbog radova na sanaciji dječjeg bazena. Hitno je trebalo popraviti i nogostup na Pješačkom mostu preko Save jer je ondje nastala golema rupa. Svoj neobični angažman započeo je redatelj Dario Juričan postavljajući na Hipodromu kamen temeljac za Muzej korupcije. Park na Medveščaku dobio ime u spomen liječnika i humanitarnog djelatnika Slobodana Langa. Vatrogasna postaja Novi Zagreb dobila na korištenje novu opremu za spašavanje i pretraživanje vrijednu gotovo milijun kuna. Odustalo se, barem za školsku godinu 2019./2020. od školskih uniformi. U tvrtki URIHO su u međuvremenu uložili u posebne strojeve i obuku ljudi, te rezervirali materijala za sašiti odore za 8,688 zagrebačkih učenika. Započelo zaprašivanje komaraca najprije u Dugavama, Španskom i Malešnici a nakon toga i u ostalim dijelovima grada. Sredinu lipnja obilježile su vrućine. „Tropi, što reći. Najgore je u autobusu broju 109 koji s Črnomerca vozi do Dugava. Kao da je grijanje upaljeno, poželiš iskočiti iz kože!“ žalili su se Zagrepčani. Navečer 16. lipnja stiglo je nevrijeme, pa su se temperature spustile desetak stupnjeva. Mjesec lipanj, a i čitavo ljeto obilježilo je najavljivanje, pa odgađanje početka projekta „Zagreb na Savi“. Na sreću In Music festival održao se redovno i prema planu. Čak mu je i vrijeme bilo sklono. Lanac s Nelsonovog broda na čije je skidanje s kuće na uglu Kamenite i Opatičke ulice najprije upozorilo Radio Sljeme konačno je potkraj mjeseca bio vraćen na svoje mjesto.