Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu?

Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu? Čega ćemo se sjećati iz 2019. u Zagrebu?
Građani na javnom izlaganju izmjena GUP-a u Gradskoj skupštini, Slavko Midžor/PIXSELL Građani na javnom izlaganju izmjena GUP-a u Gradskoj skupštini, Slavko Midžor/PIXSELL
Novoizgrađena škola u Ivanjoj Reci, Davorin Višnjić/PIXSELL Novoizgrađena škola u Ivanjoj Reci, Davorin Višnjić/PIXSELL
Bundeva od 580kg na Trgu bana Jelačića, Sanjin Strukić/PIXSELL Bundeva od 580kg na Trgu bana Jelačića, Sanjin Strukić/PIXSELL
Prosvjed prosvjetara, studeni 2019., Patrik Macek/PIXSELL Prosvjed prosvjetara, studeni 2019., Patrik Macek/PIXSELL
Smijenjen dr.Boro Nogalo, Matija Habljak/PIXSELL Smijenjen dr.Boro Nogalo, Matija Habljak/PIXSELL

Ukraden kaktus iz Botaničkog vrta, Marko Lukunić/PIXSELL

Nakon Silvestarske noći, iz pera našeg suradnika i zagrebačkog kroničara Miroslava Šašića, prisjećamo se najzanimljivijih pojedinosti u Zagrebu u godini koju smo ispratili. Pročitajte što je obilježilo drugu polovicu 2019. godine i obratite pažnju na galeriju fotografija PIXSELL-ovih fotoreportera.

Srpanj

Kraj lipnja i početak srpnja obilježio je klasično dobar Zagreb Classic. Na Trgu kralja Tomislava nastupili su orkestri HRT-a, Lado, Zagrebačka filharmonija i Tonči Huljić, Opera i balet HNK, te Gradsko kazalište Komedija. Publike nije nedostajalo. Najavljeni početak „Ljeta na Savi“ ponovno je bio odgođen. „Možda čeka Advent!“ komentirali su Zagrepčani. Opljačkan je Botanički vrt PMF-a! Netko je tijekom noći oštetio nekoliko kaktusa te odrezao i ukrao najvrijedniji primjerak - vrlo rijedak meksički endem Neobuxbaumia Polylopha. Započelo rušenje Plinarskog naselja. Romske obitelji preseljene u Novi Petruševec i gradske stanove na drugim lokacijama u gradu. Grad je postao bogatiji za 116 električara, frizera, slastičara, elektroničara i drugih obrtnika koji su dobili diplome u Matici hrvatskih obrtnika. Ljetni radovi bili su nešto mirniji nego proteklih godina. Ipak kopalo se na četrdesetak lokacija pa je neke dijelove grada bilo bolje izbjegavati. Pucale su cijevi vodovoda i to velike, magistralne pa su dijelovi grada, Zapruđe, Sloboština, Utrina i Dugave ostali bez vode. Prijedlog izmjena GUP-a stavljen pa povučen s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine. No ista je skupština potvrdila odluku da će građani financirati gotovo 54 milijuna eura vrijedne radove na nadogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iako ih je trebao financirati koncesionar. Analiza zagrebačke kanalizacije pokazala da je potrošnja heroina u Zagrebu trostruko povećana u proteklih godinu dana. Prosvjedovalo se protiv izmjena GUP-a , obilazilo otvorena gornjogradska dvorišta, čitalo knjige na Moru knjiga. Kraj mjeseca obilježio je požar u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu. Indeks kvalitete zraka viši od 100 upozorava na opasnost, a u Dugavama je 25. srpnja u 8 sati ujutro bio 409. Dva mjeseca kasnije saznali smo od toksikologa da „Samo Bog zna što smo sve udisali“.

Kolovoz

Kolovoz je započeo nezapamćenim zločinom na Kajzerici u kojem je ubijeno šestero ljudi, među kojima je i jedno dijete. Ubojica je nakon toga i sam počinio samoubojstvo. Stanovnici Gajnica prvu polovicu mjeseca bili su bez tople vode. U isto vrijeme vodila se i javna rasprava o promjenama GUP-a. Stotinjak građana okupilo se na javnom izlaganju o njegovim izmjena i dopunama. Istaknuli su svoje protivljenje promjenama vezanima uz prostore Hipodroma, Zagrebačkog velesajma i Donjeg grada. Gorjelo je na raznim mjestima u gradu. Na Glavnom kolodvoru je gorio vagon HŽ-a, stan u Novom Zagrebu, gorjeli su skupocjeni automobili ali i oni parkirani u njihovoj blizini. Slobodan dan za blagdan Velike Gospe mnogi su Zagrepčani već tradicionalno proveli sa svojim obiteljima u Remetama i Stenjevcu. Mnoge je Zagrepčane iznenadilo jako pogoršanje vremena s grmljavinom i kišom 22. kolovoza. Puštanjem u promet Avenije Marina Držića bili su završeni svi veći planirani ljetni radovi na prometnicama u gradu. Ujedno prošireno je bilo i područje pod naplatom parkiranja u gradu. Crvena zona proširena je na cijelu Medvedgradsku i Mlinarsku, a neki su kvartovi, poput Središća, Savice i Medvešćaka ušli u žutu zonu naplate.

Rujan

S novim je mjesecom stiglo i osvježenje. Temperature su pale za više od deset stupnjeva. Dugo očekivani Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i emiratskom tvrtkom Eagle Hills kojeg je gradonačelnik potpisao u Dubaiju u ožujku objavljen je na službenim stranicama Grada Zagreba. Za novu školsku godinu pripremljene su tri nove sportske dvorane i nove školske zgrade u Vidovcu i Ivanjoj Reki. Grad Zagreb se kandidirao za titulu Europske zelene prijestolnice. Stanovnici Novog Zagreba imali su lošu sreću s vodom. Najprije su Travno, Dugave, Utrine, Sloboština ostali bez vode zbog puknuća vodovodne cijevi u Utrinama, a nakon toga je pukla cijev u Sopotu. Krenule su povišice plaća. Radnicima Gradskih groblja, Zagrebačkih cesta, Čistoće, Zrinjevca i Robnih terminala najavljeno je povećanje plaće za prosječno petstotinjak kuna. Jedino je kontrolorima Zagrebparkinga povišica uvjetovana povećanjem norme. Zagrebačku zelenu tržnicu posjetilo je 38 inspektora državnog inspektorata. Ustanovili su 55 različitih prekršaja, od manjih, poput nepravilnog razdvajanja i odlaganja otpada, porijekla robe, do toga jesu tvrtke propisno registrirane. Gradonačelnik je položio temeljni kamen Spomeniku domovini koji će se prema idejnom rješenju arhitekta Nenada Fabijanića graditi na prostoru između koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave. Stigla je jesen. Obilna kiša potopila je stanove u suterenu na Malešnici, Rudešu i Svetoj Klari. Podvožnjak u Škorpikovoj bio je potpuno potopljen. Kraj mjeseca obilježila je, po dvadeseti put održana trka Terry Fox Run.

Listopad

Sa sezonom grijanja počela je distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka građanima koji imaju atmosferske bojlere o riziku od trovanja ugljičnim monoksidom. U gradskoj su upravi bili vrijedni i više od dvadeset tisuća primjedbi na promjene GUP-a primljenih od otprilike 11 tisuća podnositelja uspjeli obraditi u 45 dana. Na jugozapadnom dijelu grada tramvaji su vozili do okretišta na Jarunu, jer je okretište u Prečkom bilo blokirano od obitelji koja tvrdi da su vlasnici zemljišta na kojem se ono nalazi. Preko pruge su stavili ogradu koja je ubrzo maknuta, a na okretištu uspostavljena zaštitarska služba. Krenula je i sezona prodaje mandarina, koju je ove godine obilježila prodavačica sa štanda pokraj Podsusedskog mosta. Na križanju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića postavljen semafor koji na crveno svjetlo upozorava pješake zadubljene u mobitel. Radovi na rotoru se približavaju kraju pa se mijenja i prometna regulacija. I nakon nje sve prolazi bez zastoja. Vrijeme je i jesenskih plodova – bundeva teška 580 kg zapanjila brojne prolaznike na Trgu bana Jelačića. Grad je sklopio četverogodišnji ugovor o čišćenju grafita. Najavljuju da će se ribat petkom i svetkom. „Bumo videli“ komentiraju sumnjičavo građani. Hrvatska pošta prigodnom je markom obilježila 110 obljetnicu Zagrebačkog velesajma. Možda posljednju.

Studeni

Loša sreća za stanovnike Novoga Zagreba se nastavila. Nakon nekoliko puknuća magistralnih vodovodnih cijevi, početkom studenoga pukla je i cijev magistralnog vrelovoda. Na sreću radnici su uspjeli kvar popraviti u rekordnom roku. Počele su stizati i prve najave za novu godinu: „nitko se neće moći sakriti od poskupljenja odvoza otpada, a uz to stižu i kazne za nerazvrstavanje“. Nastavilo se i paljenje automobila. U samo jednoj noći gorjelo ih je sedam. Na Interliberu je 380 izlagača ponudilo svoje knjige. Stručne službe Ministarstva graditeljstva dale „zeleno svjetlo“ promjenama zagrebačkog GUP-a unatoč 20 tisuća primjedbi građana i njegovu neprihvaćanju od dvije trećine gradskih četvrti. Prosvjed prosvjetara započet u prethodnom mjesecu, kulminirao je skupom na Trgu bana Jelačića. Bio je to najduži štrajk u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Uoči zadnje nedjelje u mjesecu sve je bilo spremno za ovogodišnji advent. Mnogi su ugostitelji već otvorili vrata svojih kućica, pa je paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu oko Manduševca advent mogao početi. Gorak okus zbog informacija o cijeni i načinu najma kućica ubrzo je neutralizirao miris kobasica, fritula, bunceka i kuhanog vina.

Prosinac

Prosinac je započeo dobrim vijestima. Domaćim i onim iz inozemstva. Završio je štrajk u školama. Mnogi su roditelji, posebno oni čija djeca pohađaju niže razrede osnovnih škola, napokon odahnuli. Najavljeno je da Iz Europe stiže 57 milijuna eura za modernizaciju 68,5 km vrelovodne mreže u 18 zagrebačkih kvartova. No nije sve proteklo u ružičastom tonu. Nakon 23 godine vođenja Dječje bolnice na Srebrnjaku smijenjen je njen ravnatelj Boro Nogalo iza kojeg je stalo svo osoblje bolnice. Što je pozadina te smjene moći ćemo pročitati tek u pregledu slijedeće godine. Analizom otpadnih voda Zagreba potvrđen je daljnji trend povećanja potrošnje kanabisa i u ovoj godini. U bolnici Vrapče su potvrdili da se susreću s puno slučajeva mladih ljudi koji su na hitnoj psihijatrije završili upravo nakon pretjerane konzumacije marihuane. Magla koja se spustila na grad nije omela tri tisuće u Djeda Mraza kostimiranih trkača na ovogodišnjoj adventskoj utrci gradskim ulicama. No magla nije bila kriva što je na Čučerskoj cesti automobil upao u rupu na cesti širine dva i pol metra. Jednostavno je nije mogao izbjeći. Sredinom prosinca postalo je i službeno: računi za smeće lete u nebo. Novim su pravilom pogođeni i biciklisti. Vežete li bicikl za stup, može ga odvesti redar, a još će vas i globiti s 1000 kuna. CNN uvrstio zagrebački advent među 17 najboljih na svijetu. Njegovoj posjećenosti ove godine svakako je pridonijelo i neuobičajeno toplo vrijeme sredinom prosinca. U dobre vijesti ubrajamo i dobru posjećenost 14. dobrotvornog koncerta „Želim život“ na kojem se prikupilo 1,2 milijuna kuna. Za izgradnju žičare potpisan je ugovor o kreditu u iznosu od 537 milijuna kuna. Najavljeno je da će biti puštena u rad na Dan grada Zagreba 31. svibnja 2020.