Čeka li "Zagrebački Manhattan" ista sudbina kao i "Beograd na vodi"?

Čeka li "Zagrebački Manhattan" ista sudbina kao i "Beograd na vodi"?

Srdjan Ilic/PIXSELL

Iako još nije službeno, "Zagrebački Manhattan" trebala bi graditi ista tvrtka koja gradi i "Beograd na vodi". Zbog toga je zagrebačko Društvo arhitekata organiziralo tribinu na kojoj su sudjelovali i predstavnici Društva arhitekata Beograd.

O detaljima projekta "Grad u gradu", poznatijeg kao "Zagrebački Manhattan", ne zna se puno, ali se zna da bi se ostvario na prostoru Velesajma i Hipodroma. Iz Društva arhitekata Zagreb, poručuju da žele sudjelovati u projektu te ističu tri ključne stavke - Prvo, želimo zadržati zelenu zonu na Hipodromu, odnosno zonu sporta i rekreacije kako je ona definirana sadašnjim GUP-om. Želimo, unutar prostora zadržati povijesno - vrijedne građevine koje je prikazala i konzervatorska studija. I ono treće i najbitnije, želimo da se sve radi u skladu sa zakonima koji trenutno na snazi, a ne da se stvaraju novi zakonski okviri za specijalne prostore i investitore kao što se to događalo u slučaju Beograda - rekao je predsjednik društva, Tihomil Matković.

Iako se službeno ne zna koja bi tvrtka trebala realizirati projekt, najbliže tome je "Eagle Hills", s kojom je Grad potpisao 'memorandum o razumijevanju'. Ta pak tvrtka stoji iza projekta "Beograd na vodi" koji je kontroverzan za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega su provedene i brojne aktivističke akcije, kažu iz zagrebačkog Društva arhitekata. O tom pak projektu govori predsjednica Društva arhitekata Beograd, Vesna Cagić Milošević - Ovo je projekt kojem je prilagođena kompletna regulativa, koji ima jako loš utjecaj na grad, koji je kratkoročna investicija.

Tako je u beogradskom slučaju donesen i takozvani "Lex specialis" kojim je, kaže Cagić Miloševiš, omogućena eksproprijacija tamošnjeg zemljišta. Ugašena je i Agencija za prostorno planiranje - Direktor nije htio potpisati na kraju taj plan. Najzanimljivije je što nisu smijenili direktora nego su ukinuli Agenciju - napomenula je Cagić Milošević.

Gradonačelnik je najavio da bi u proljeće 2021. počela izgradnja "Zagrebačkog Manhattana", a do tada je, između ostalog, potrebno izglasati prostorno-plansku dokumentaciju u čemu bi, napominje Tihomil Matković, trebala sudjelovati i javnost.