Čuvajte se usluga s posebnom tarifom

Čuvajte se usluga s posebnom tarifom

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorila je na oprez pri korištenju usluga s posebnom tarifom, jer je utvrđeno da su dva operatora zlorabila zemljopisne brojeve to jest pozivne brojeve gradova za pružanje takvih usluga.

Riječ je o operatorima Terrakom i IT Jedan koji su, kako navode iz HAKOM-a, neovlašteno međusobno obavili prijenos veće količine dodijeljenih brojeva, a potom s trećim operatorom sklopili ugovor kojim su mu omogućili da na zemljopisnim brojevima pruža usluge s posebnom tarifom, koje se inače mogu pružati samo na posebno označenim brojevima poput 060 i sličnih.

Zemljopisni brojevi su brojevi s telefonskim pozivnim oznakama država i gradova, a ovog puta slučaj je bio s pozivnim brojem gradova, većinom 051, što je pozivni broj Rijeke odnosno Primorsko - goranske županije. Nadzor nad tim operatorima HAKOM je proveo u ljeto ove godine na zahtjev Optima telekoma u kojemu su primijetili neuobičajen broj poziva iz inozemstva prema tim brojevima, i to prvenstveno iz država izvan EU.