Čuvajte stvari - vrebaju džepari!

Čuvajte stvari - vrebaju džepari!

foto: HRT/vijesti.hrt.hr/190502/

Praksa pokazuje da je tijekom turističke sezone više krađa, posebice džepnih pa policija upozorava građane da paze na svoje stvari jer je i mala neopreznost dovoljna da netko postane žrtvom džepara.

Policija upozorava da se džepne krađe najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u javnom prijevozu, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, javnim okupljanjima, plažama i drugim prometnim mjestima.

Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe. Uglavnom rade u skupinama, jedna odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih policijskih savjeta za izbjegavanje džepnih krađa:

- U novčaniku treba držiti onoliko novaca koliko je potrebno za kupnju, a ako se kupnja obavlja karticom dobro je zapamtiti PIN, umjesto da ga se zapisanog nosi sa sobom.

- Bolje je ne nositi sve vrijednosti u novčaniku pa zato treba odvojiti dokumente od novca i staviti ih izvan novčanika.

- U kupnju ne treba nositi dokumente koji nisu potrebni, poput putovnice ili štedne kjnižice.

- Nije dobro ostavljati torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje, kao ni u kolicima za kupovinu jer je dovoljan trenutak nepažnje da se ostane bez novčanika.

- Torbicu ili ruksak uvijek treba držati čvrsto zatvorene i ispred sebe. Novčanik je bolje ne nositi u stražnjem džepu jer tako postaje laka meta za lopove.

- Ako ipak dođe do krađe ne treba paničariti već je potrebno obavijestite zaposlenika u trgovačkom centru i nazvati policiju. Ako je došlo do krađe mobitela treba zamoliti nekoga da pozove taj broj jer je lopov još možda u blizini pa će ga otkriti zvono.

- Treba pretražiti i okolicu jer postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini. U tom slučaju pronađeni novčanik treba spremiti pažljivo u vrećicu jer se možda otkriju korisni tragovi. O krađi kartica što prije treba obavijestiti banku.