Dan narcisa - borba protiv raka dojki

Dan narcisa - borba protiv raka dojki

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka.

 Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2015. godini zabilježene su 2748 novooboljele žene (stopa 126,3/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2017. godini 853 žene (stopa 40,0/100.000). Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka.  Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Udrugom „Sve za nju“ i Hrvatskom ligom protiv raka obilježava Dan narcisa javnozdravstvenim akcijama koje će se održati u parku Zrinjevac, Trg Nikole Šubića Zrinskog, te na Trgu bana Josipa Jelačića od 10h do 14 h. 

Mobilni mamograf bit će na Trgu bana Jelačića a za pregled je bilo potrebno unaprijed se najaviti. Na Zrinjevcu će se, u organizaciji udruge Sve za nju održati javnozdravstvena akcija "Utrka za fajterice". A na Cvjetnom trgu Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "NISMO SAME" predstavit će humanitarnu akciju „Nisi sama - ideš s nama!". Akcijom će se do kraja svibnja prikupljati novčana sredstva za prijevoz žena na kemoterapiju. Narcise će na istom trgu prodavati i udruga Pink lajf. Na jarunskoj tržnici započelo obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke besplatnim mamografskim pregledima i prigodnom podjelom narcisa građanima. Cilj kampanje #BudiNARCISa jest potaknuti što više žena da se prijave na besplatne mamografske preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba.