"Dan narcisa" na Trgu bana Jelačića

"Dan narcisa" na Trgu bana Jelačića

Grgur Zucko/PIXSELL

Humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke "Dan narcisa" održana je na Trgu bana Jelačića. Tim povodom obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a sva prikupljena sredstva bit će namjenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum upozorila je da u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboljeva više od 2500 žena, od čega ih više od 45 posto umre. "U Zagrebu od raka dojke godišnje oboli oko 500 žena, a od te maligne bolesti umre ih oko 180", kazala je. Po statističkim podacima, u razvijenom svijetu 80-tak žena na 100.000 oboljeva od raka dojke, dok u našoj zemlji ta brojka iznosi oko 120 žena.

Napominjući da se ovogodišnja humanitarna javnozdravstvena akcija održava pod sloganom "Budi narcisa", Šitum je kazala da je dojka najčešće "zloćudno sijelo" kod žena jer oko 26 posto svih tumora kod žena otpada na dojku. Pri tome su u opasnosti od dobivanja te bolesti sve žene iznad 30 godina.

Podsjećajući da Hrvatska liga protiv raka od svojeg osnutka, 5. studenog 1966., djeluje pod sloganom "Bolje spriječiti nego liječiti", njezin predsjednik Damir Eljuga istaknuo je potrebu snažnijeg angažmana kako bi se smanjio broj žena oboljelih od raka dojke. Pri tome je naglasio važnost preventivnih pregleda, jer se udio raka dojke povećava na 26 do 27 posto svih tumora u žena. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar istaknuo je da se žene mogu naručiti na besplatni pregled dojke na telefone 4696-309 i 4696-347 u Zavodu.

Rekao je da su u zadnjih desetak godina kroz tu javnozdravstvenu akciju u Zagrebu otkrili 350 karcinoma dojke. "To su bile žene koje su većinom imale početni stadij bolesti, tako da smo time spasili 350 života", rekao je.
Šostar je najavio do kraja mjeseca isporuku novog digitalnog mamografa Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i nabavku digitalnog mobilnog mamografa koji će se koristiti po Hrvatskoj.

Na Trgu Petra Preradovića prodavale su se narcise. Sav prikupljeni novac namijenjen je za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje.