Danas završava 40-i Interliber

Danas završava 40-i Interliber

Borna Filic/PIXSELL

Zadnji je dan 40.-og Interlibera! Više od 300 izlagača iz 16 zemalja predstavilo je svoje naslove, a organizatori kažu da će sajam oboriti rekorde posjećenosti i prodaje. Predstavljena je i slikovnica o hrvatskoj himni.

Zadovoljni su organizatori Interlibera jer će ove godine, procjenjuju, biti rekordna posjećenost i prodaja knjiga na sajmu, Vjerujemo da će posjeta premašiti prošlogodišnju, znači oko 130 tisuća ljudi, možda malo i više. Ovdje su i ove godine na Interliber došli svi oni koji nešto znače na hrvatskoj nakladničkoj sceni i, zaista, svi oni s kojima smo razgovarali, a takvih je puno, svi bilježe povećanu prodaju u odnosu na prošlogodišnje izdanje što znači da se gotovo svaki posjetitelj s Interlibera vratio s nekom knjigom, rekao je jedan od organizatora Zoran Ušurić.

Zadnji dan sajam je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da su za ovogodišnji sajam osigurane tri stvari: besplatan ulaz i parking, te da nakladnici plaćaju prostor na Velesajmu 1 kunu. Za njih će predložiti i sljedeće, Sljedeći moj prijedlog koji će biti je da svi nakladnici, oni koji se bave izdavaštvom u gradu Zagrebu koji koriste prostor Grada dobiju prostor, također, za 1 kunu.

Danas je predstavljena i slikovnica Lijepa naša domovino u kojoj su ilustrirani stihovi naše himne, a u njoj se nalazi i njezin notni zapis, Bilo je zahtjevno raditi to jer je bilo jako teško prilagoditi ozbiljnost teksta dječjoj ilustraciji, naći taj spoj. Radila sam na slikovnici oko dva mjeseca, kazala je ilustratorica slikovnice, Marsela Hajdinjak.

Slikovnica je prevedena na pet svjetskih jezika: Engleski, Njemački, Francuski, Talijanski i Španjolski, pa će tako u njoj moći uživati i djeca u inozemstvu.

Potaknuti dobrim ovogodišnjim rezultatima organizatori planiraju sajam sljedeće godine učiniti još bogatijim.