Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Tomislav Miletic/PIXSELL

Danas od deset do 19 sati Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti otvorila je vrata za sve posjetitelje. Potpuno besplatno građani mogu pogledati tridesetak znanstveno istraživačkih i muzejsko galerijskih jedinica kroz razne izložbe i predavanja.

Ova tradicionalna manifestacija održava se osmi puta i svake godine privlači mnoštvo posjetitelja koji na devet zagrebačkih adresa te u tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u mnogim našim gradovima mogu obići prostore ove središnje kuturne institucije. HAZU će tim povodom prirediti brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i projekcije filmova. U sklopu manifestacije otvorena su i vrata Gliptoteke HAZU-a.

A u Gliptoteci mogu pogledati izložbu "Stećci, nekad i danas" koja je otvorena do 29. prosinca. Danas, osim što uz stručno vodstvo mogu razgledati izložbu, posjetitelji mogu sudjelovati u radionici stećaka te poslušati predavanje o stećcima.

Kroz pomno odabrane lokalitete s područja dalmatinske unutrašnjosti, dubrovačkog područja i južnih dijelova Bosne i Hercegovine, stećci su na izložbi prikazani kao autentična pojava i originalan fenomen unutar cjelokupnog europskog srednjovjekovlja.

Izložba prikazuje na izdvojenom području stećke koji su, iako homogeni u svojoj pojavnosti, vrlo različiti po svojim specifičnostima i obilježjima, radionicama i kovačima, natpisima i, naravno, razdoblju u kojem se javljaju, a obuhvaćena je kompleksnost njihova istraživanja kroz povijest kao i metodološki pristupi.

U okviru Dana otvorenih vrata HAZU-a otvorena je i izložba "Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta" iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije takđer u Gliptoteci HAZU-a koja se može pogledati do 20. ovog mjeseca.