De Stilte u Trešnji

De Stilte u Trešnji

U povodu Međunarodnog tjedna djeteta, koji je u tijeku, u Gradskom kazalištu "Trešnja" 9. i 10. listopada gostovat će nizozemski plesni teatar za djecu De Stilte s predstavom "Flying Cow", koja istražuje kako se kroz igru razvijaju međusobni dječji odnosi.

U "Trešnji" će 9.listopada odigrati dvije besplatne predstave za socijalno ugroženu djecu. Izvedba za građanstvo bit će 10.listopada u 18,30. Potom putuju u Sisak, gdje će u Kazalištu 21 u nedjelju 12.listopada tamošnjim mališanima darovati još jednu besplatnu izvedbu. 

Predstava"Flying Cow" tematizira dječju igru i vrijeme provedeno u igranju, koje je istodobno i zabavno i ozbiljno i u kojemu je sve moguće. "Leteći tako na krilima mašte, dvije djevojčice i dječak našli su se na prekretnici: tko se s kime igra kad ih je troje?", stoji u najavi.

"Oni se natječu za međusobnu pažnju, otimaju jedni drugima igračke i društvo i međusobno se zadirkuju, ali ipak uče i dijeliti i prihvaćati drugoga, pronalazeći nove načine za igru u troje, iz koje se rađa nova igra prijateljstva, usamljenosti i solidarnosti", dodaje se.

Na koreografiju Jacka Timmermansa djecu utjelovljuju plesni umjetnici Gleen Orlando Mardenborough, Wiktoria Czakon i Donna Scholten. Scenografiju potpisuje Bert Vogels, kostimografiju Joost van Wijmen, svjetlo Pink Steenvoorden, a glazbu Timothy van der Holst.

Plesni teatar De Stilte utemeljen je 1994. kao plesna trupa isključivo posvećena produkcijama za djecu. Dosad je u deset godina postojanja postavio 24 plesna i 12 posebnih projekata s kojima je posjetio gotovo sve kontinente, nastupivši pred više od 450 tisuća ljudi u preko 70 gradova svijeta.

Nakon gostovanja u Hrvatskoj, De Stilte će posjetiti Argentinu, Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg, Austriju, Bugarsku i Poljsku.