Delta soj: Samoizolacija ponovno 14 dana, posebna pravila za cijepljene

Delta soj: Samoizolacija ponovno 14 dana, posebna pravila za cijepljene

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog sve veće zastupljenosti delta varijante SARS-CoV 2 u Hrvatskoj i Europi, HZJZ je objavio nove preporuke. Samoizolacija za bliske kontakte oboljelih produljuje na 14 dana. Cijepljene osobe bile bi izuzete od testiranja na COVID i karantene 9 mjeseci nakon cijepljenja, umjesto dosadašnjih 6.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama epidemiološke službe HZJZ-a, zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata produljuje se s dosadašnjih 10 na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.
Takva je odluka donijeta uzimajući u obzir sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj.
S obzirom na obzir novije podatke o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja i nakon cijepljenja te oskudne podatke iz praćenja trajnosti zaštite kod osoba koje su preboljele i učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su cijepljene, nove su preporuke HZJZ-a da se izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih cijepljenih osoba promjenjuje tek 14 dana nakon završetka cijepljenja a ne, kao do sad, odmah nakon završetka cijepljenja.
Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba produljuje se na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti, a isto se kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva primjenjuje i na osobe koje su cjepivo primile unutar osam mjeseci od početka bolesti te vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.