Dolenec: "Rupa u proračunu postoji, no investicije će se moći financirati"

Dolenec: "Rupa u proračunu postoji, no investicije će se moći financirati"

Marko Lukunic/PIXSELL

Gradske financije zadaju glavobolje novoj gradskoj vlast. Unatoč tome, iz Grada uvjeravaju da planirane investicije nisu pod upitnikom. O tome je, u emisiji Zagrebi po Zagrebu, među ostalim, govorila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Usprkos rupi u proračunu, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, sredstava za planirane investicije će biti jer Grad ima veliki proračun - Mi moramo pogledati u svakom području od obrazovanja, kulture, sporta, pa i do prometa te drugih ključnih investicija, i napraviti prioritete tako da se stvari počnu događati već sljedeće godine. 

A na listi prioriteta moglo bi se naći i proširenje pješačkih zona u gradskom središtu, primjerice od Tesline do Hrvatskog narodnog kazališta. Pretpostavka za to je, govori Dolenec, unapređenje prometne infrastrukture - Da bi se širile pješačke zone one doista mijenjaju omjere između cestovnog prometa. Da bismo napravili više mjesta za pješake to ima veze s brojem parkirnih mjesta, rasporedom terasa...

Grad je raspisao natječaj za Sartup factory za koji je osigurano 800 tisuća kuna, a pokreće i javnu nabavu za vozila za gradske potrebe od kojih bi dio trebao biti na hibridni i električni pogon. "To je skromnije i zelenije", napominje zamjenica - Kada se pogleda dosadašnji trošak voznog parka za Grad, bio je na razini oko 5 milijuna kuna godišnje. Ova javna nabava koju mi planirama za iduće tri godine bit će oko milijun i 800 tisuća kuna godišnje. To je značajno jeftinije i skromije.  

Umjesto 150, Grad bi nakon ove javne nabave na raspolaganju imao tri puta manje automobila.

Cijelu emisiju Zagrebi po Zagrebu možete poslušati ovdje.