Dom Duga slavi 10 godina postojanja

Dom Duga slavi 10 godina postojanja

Posesivnost, nasilje i patnja unutar četiri zida obiteljskog doma svakodnevica su svake treće žene. Uoči svjetskog dana Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zagrebačko savjetovalište za djecu i odrasle žrtve nasilja - Duga - proslavilo je 10-u obljetnicu djelovanja.

''Dok ju je pljuskao, pitala se za što je kriva, kad je vikao da će ubiti prvo nju pa sebe, pomislila je da je toliko voli da ne može bez nje živjeti.''

Isječak je to iz knjige "Sandročka zlostavljana", autobiografske ispovijesti Sandre Petrž.

"Skupljalo se u meni jako dugo i jednostavno sam odlučila sam javno progovoriti o tome, želim ohrabriti sve žene da učine istu stvar koju sam učinila ja."

No nemaju svi njezinu snagu. Najčešći su strahovi s kojima se žrtve suočavaju - kako se suprotstaviti zlostavljaču, kamo otići i kako uzdržavati dijete. Odgovore na ta pitanja već deset godina nudi im savjetovalište Doma za djecu i odrasle Duga.

''Savjet je da ostanak u nasilnoj vezi nije riješenje i da za nijedno nasilje nema opravdanja nijedna žrtva nije uzrok nasilja. Svak je odgovoran za svoje ponašanje. Potrebnino je tražit pomoć. Izaći iz stana kuće i tražit pomoć." - izjavila je ravnateljica Doma Duga Željka Barić.

Pomoć u savjetovalištu Duga potražilo je 11 tisuća osoba. Od toga su u 75 posto slučajeva žrtve nasilja bile žene. Najviše prijavljenih nasilje je trpjelo godinu dana prije nego što je zatražilo pomoć. Uočiti zlostavljanje na vrijeme i zatražiti pomoć što prije osobito je važno u obiteljima s djecom - koja nerijetko imaju posljedice u odrasloj dobi.

"To su djeca koja vrlo često rastu sa osjećajem srama, osjećajem krivnje, da su roba s greškom da ne zaslužuju ništa bolje nego to što im se događa. Često se samoozljeđuju a vrlo često pokušavaju i suicid." - smatra dječja psihoterapeutkinja Gordana Flander Buljan.

Pomoć je potrebna djetetu, ali i roditelju nezlostavljaču kako bi dijete mogao zaštititi - no potrebna je, ne zaboravimo - i samim počiniteljima. Stoga Duga, osim što žrtvama nudi savjete i smještaj, i zlostavljačima pruža psihosocijalnu pomoć.