Drago Prgomet izabran za novog predsjednika Gradske skupštine

Drago Prgomet izabran za novog predsjednika Gradske skupštine

Igor Kralj/PIXSELL

Drago Prgomet (HDZ) izabran je za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Dosadašnji predsjednik Andrija Mikulić imenovan je glavnim državnim inspektorom. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, SDP-ov Klub tražio da se izostavi točka vezana uz žičaru.

S 30 glasova za, 6 protiv i 10 suzdržanih, Drago Prgomet je zasjeo na čelo Gradske skupštine - Izbor predsjednika Skupštine je sukladan dogovoru i potpisanom ugovoru između HDZ-a i Kluba Milana Bandića. Nije se čekalo ništa. Da gospodin Mikulić nije izabran na dužnost koja je nespojiva s ovom pozicijom, on bio ostao predsjednik Skupštine, a ja predsjednik Kluba i sve bi funkcioniralo normalno.

HNS-ov Tomislav Stojak pak smatra da bi demokratski bilo predsjednika Skupštine birati iz stranke Milana Bandića - Kad se bira čelni čovjek predstavničkog tijela, pogotovo ovako važnog, onda bi bilo dobro da se sjelo sa svim predstavnicima klubova i da se razgovaralo o svim čelnim i potpredsjedničkim mjestima u Skupštini. Trebalo je predložiti osobu iz stranke koja ima najviše mandata, jer to je demokracija.

Na aktualnom satu bilo je riječi o Kinu Europa. Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" pitao je gradonačelnika - Zašto ne bi bilo u interesu Grada Zagreba da postojeći zakupci ostanu u prostoru Kina Europa dok sve ne bude spremno za renovaciju?

Bandić je zakupce nazvao "šačicom nerealiziranih ljudi" koja, uz podršku aktualne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, "podržava ulicu da vodi Grad" - To neće proći! Očito su svi umočeni u interes Kina Europe, ja tu nemam komplekse, osim jedne rečenice - da će zakupci u tom prostoru biti do zadnjeg dana isteka roka, da će nakon toga biti iseljeni, Kino obnovljeno, raspisan javni natječaj, a potom će se nastaviti dalje s programom.

SDP-ovac Matej Mišić podsjetio je kako je prije dva mjeseca na aktualnom satu gradonačelniku Milanu Bandiću postavio pitanje o tome kako će se nastaviti projekt žičare kad za njezinu izgradnju u proračunu nedostaje 270 milijuna kuna. Bandić mu je, napominje SDP-ovac, "odgovorno" poručio da žičara ide dalje, da će biti sve u redu i da će raditi rebalans proračuna koliko bude trebalo. Ni na koji način se, kaže, nije spomenulo, a što se jučer saznalo na gradonačelnikovoj konferenciji za novinare, da će se Grad ponovno zadužiti putem ZET-a za iznos veći od 300 milijuna kuna kako bi se projekt sljemenske žičare mogao realizirati.