Drugi prosvjed stanovnika Španskog za ljepši kvart

Drugi prosvjed stanovnika Španskog za ljepši kvart

Foto: HRT Radio Sljeme

U naselju Špansko jutros je održan prosvjed stanovnika tog naselja kojim traže ljepši život u svojem kvartu. Dva mjeseca ranije održan je prosvjed s istim zahtjevima, a od tada je naselju postavljen semafor na jednom od križanja, dok na ostale zahtjeve još čekaju odgovor.

Na jutros održanom prosvjedu stanovnici Španskog ponovili su svoje zahtjeve od prije dva mjeseca,a to su izgradnja dječjeg igrališta, proširenje osnovne škole koja radi čak u tri smjene zbog prevelikog broja djeca, proširenje ili izgradnja novog doma zdravlja te uređenje parkirališnih mjesta i izgradnja novih.

Od prošlog prosvjeda stanovnika Španskog ostvaren je jedan njihov zahtjev, a to je postavljanje semafora na jednom od križanja. Međutim, u tom kvartu od oko 25 tisuća stanovnika nedostaje još mnogo sadržaja, istaknula je organizatorica prosvjeda Irena Babić.

- tražili smo da spusti dalekovod, da se na toj zelenoj livadi iznad koje je dalekovod napravi jedna prirodna oaza za ljude, za djecu, da bude park, da bude vježbalište. Mislimo da to nisu nekakvi preveliki zahtjevi i da ih mi ovdje zaslužujemo jer se kod nas izgradilo tisuću i tristo stanova u ovom trenutku, a da mi nemamo niti jedan park napravljen. I ovaj dio naselja je počeo izgledati kao spavaonica bez ikakvog sadržaja - rekla je Irena Babić.

Za stanovnike Španskog uvedena je naplata parkiranja dok su mnoga parkirna mjesta neuređena, a i nema ih dovoljno. S druge strane, broj stanovnika u tom naselju se povećava, premalena je i Osnovna škola Ante Kovačića kao i Dom zdravlja Špansko. Mnogi su se građani stoga danas okupili u prosvjedu te prošetali čitavim naseljem kako bi upozorili na nedostatke u kvaliteti života u naselju s kojima se svakodnevno susreću.

Prosvjednici su istaknuli i kako su osobito zakinuta djeca s posebnim potrebama koja mogu pohađati samo prva četiri razreda osnovne škole, nakon čega ih roditelji svakodnevno moraju voziti u udaljenije škole čime ih se izdvaja iz života naselja te otežava svakodnevni život obitelji.