Dvije trećine natječaja u Hrvatskoj provedeno je u Zagrebu

Dvije trećine natječaja u Hrvatskoj provedeno je u Zagrebu

Patrik Macek/PIXSELL

Prostorno uređenje grada i provedba natječaja, bila je tema konferencije u Gradskoj upravi zbog optužbi da se ne postupa transparentno. Rečeno je da je u proteklih 12 godina proveden 241 gradski natječaj iz područja arhitekture i urbanizma od ukupno provedenih 360 na razini cijele zemlje.

Oko dvije trećine natječaja provedenih u Hrvatskoj proveo je grad Zagreb, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković, S druge strane grad Zagreb teritorijalno zauzima tek 1,13 posto površine Republike Hrvatske. Ja mislim da je to dovoljan dokaz da mi itekako koristimo i njegujemo alat i instituciju javnih natječaja.

Ovakvim podacima zadovoljan je i gradonačelnik Milan Bandić, To ne znači da mi nećemo i dalje raditi ono što radimo, da za sve kvalitetne i kvalitetnije projekte je, ne samo poštivanje toga [natječaja] radi zadovoljenja puke potrebe i procedure, nego zato da dobijemo što kvalitetnije projekte i to ćemo raditi i u buduće.  

Aktualna tema u vezi provedbi natječaja su radovi na Trgu žrtava fašizma, a o njihovu karakteru Jerković kaže, Ovdje se, koliko ja imam informacija, mi nismo bili nadležni u tome predmetu, radi o redovitom održavanju koji mora proći glavni projekt koji mora biti odobren od strane Zavoda za zaštitu spomenika. Bilo koji zahvat na kulturnom dobru mora biti verificiran. Tako je bilo i ovaj put.

Na konferenciji je predstavljena i internetska aplikacija o svim provedenim natječajima u našem gradu koja bi, najavljuju iz Grada, trebala biti dostupna javnosti, no nisu znali reći kada.