Edukacija odgajatelja o zaštiti djece od UV zračenja

Edukacija odgajatelja o zaštiti djece od UV zračenja

Zarko Basic/PIXSELL

Zbog sve veće opasnosti od sunčevog (UV) zračenja po stanovništvo te njegovih sve većih štetnih posljedica na zdravlje, Gradski ured za zdravstvo u sklopu druge faze projekta "Djeluj sada" provodi edukaciju 600 odgajatelja o zaštiti djece od prekomjerne izloženosti štetnim sunčanim zrakama u cilju zaštite i očuvanja njihova zdravlja.

Cilj šestodnevne edukacije je podići razinu znanja i svijesti među zdravstvenim voditeljima i odgajateljima kako bi oni mogli neposredno prenositi svoja znanja djeci i roditeljima. "Loš utjecaj ultraljubičastog zračenja je ključan u razvoju tumora kože", upozorila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Osamdeset posto UV zračenja primamo u ranoj životnoj dobi, do 18. godine života, a do 12. godine jedna opekotina od sunca praćena pojavom mjehura daje 800 puta veću šansu oboljevanju od melanoma kroz život, rekla je, dodavši da je stoga prevencija u tijeku najranijeg djetinjstva najvažnija.

Šitum je naglasila da je melanom, iako nije na visokom mjestu među tumorima (11. mjesto), jedan od najzloćudnijih tumora općenito, te upozorila da u Hrvatskoj više od 50 posto ljudi koji obole od melanoma umire. Ocijenila je da je osviještenost još uvijek na lošoj razini.

U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport tijekom 2013. Gradski ured za zdravstvo proveo je edukaciju svih zdravstvenih voditelja, njih 60, u dječjim vrtićima na području Zagreba, a ove će godine još 22., 23., 26., 28. i 29. svibnja u Tribini Grada Zagreba od 13 do 15 sati realizirati drugu fazu projekta. U sklopu projekta posjetit će 219 objekata dječjih vrtića i opskrbiti sa fotozaštitnim sredstvima 35.404 djece u 477 vrtićkih skupina.

Dermatovenerologinja iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice Sanja Poduje ustvrdila je da se unatoč predavanjima i edukacijama i dalje vidi povećan porast osoba oboljelih od različitih tipova malignih tumora kože, naročito od melanoma i to sve više u mlađoj životnoj dobi. Nada se da će se u budućnosti edukacija proširiti i u osnovne škole.

Gradski ured za zdravstvo sedmu godinu zaredom nastavlja provedbu aktivnosti u okviru javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada". Projektom je do sada izravno obuhvaćeno preko 20.000 korisnika uz šire djelovanje prema općoj populaciji.

Partneri Gradu Zagrebu u provedbi su i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC "Sestre milosrdnice", Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja, Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Udruga "Zdravi pod suncem" te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.