Efikasnost obnove niska, obrađeno samo 2,3 posto zahtjeva građana

Efikasnost obnove niska, obrađeno samo 2,3 posto zahtjeva građana

Igor Soban/PIXSELL

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić u petak je ocijenio da je provedba obnove u pet potresom pogođenih županija neefikasna, istaknuvši da je nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja obradilo samo 2,3 posto zahtjeva građana.

Efikasnost obnove je niska. Od 12.997 zahtjeva građana, samo 2,3 posto je obrađeno i pretvoreno u odluke i rješenja. 

-To su jedini akti kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Fondu ili Središnjem državnom uredu nalaže da provode obnovu-, kazao je Vanđelić na konferenciji za novinare. 

Smatra da zato “nitko ne može biti zadovoljan obnovom”, ali i da svi snose krivnju za to, pa i on koji je dio sustava.

-Očito, i ja nosim krivnju jer sam dio sistema, možda sam trebao skočit na stol i galamit da se stvari dogode-.

-Odgovornost je zajednička, na stručnim udrugama, na onima koji bi trebali pokrenuti promjene zakona-, kazao je dodavši da nije produktivno govoriti o pojedinačnoj odgovornosti. 

Vanđelić je pozdravio donošenje novog Programa mjera za obnovu, no napomenuo da je na hitnost njegovog donošenja javno upozoravao i prije, čak 25 puta u proteklih šest mjeseci. 

Međutim, smatra da je novi program riješio samo dio problema. Među preprekama koje koče obnovu je ta što aktualni zakon ima previše provedbenih tijela koja ne surađuju dovoljno, pa bi izmjenama zakona trebalo centralizirati vođenje projekata i nabavu. 

Naveo je i premali broj zaposlenih u svim tijelima koja se bave obnovom, a smatra da se hitne mjere, popravci dimnjaka, zabatnih zidova, stubišta, dizala, trebaju rješavati organiziranom obnovom. 

Problem su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, posebno u Gradu Zagrebu, kao i neusklađena participacija građana na područjima gdje je proglašena katastrofa i izvan tog područja. Smatra da bi stoga konstrukcijsku obnovu trebalo financirati u 100 postotnom iznosu na cijelom području pogođenom potresima.