Englezi žele vlastitu himnu na sportskim susretima!

Englezi žele vlastitu himnu na sportskim susretima!

Marko Lukunić/PIXSELL

Britanski laburistički zastupnik Toby Perkins smatra da bi se na sportskim događajima na kojima nastupaju selekcije Engleske trebala svirati engleska himna, jednako kao što Velšani ili Škoti imaju svoje nacionalne himne, a ne britanska "God save the Queen"

Pratio sam utakmicu između Engleske i Walesa na Svjetskom kupu u ragbiju i iznenadio se kada su Velšani počeli pjevati velšku nacionalnu himnu, a Englezi britansku", rekao je Perkins. Mislim da je vrijeme da o tome porazgovaramo i vidimo što misle ljudi.

"God save the Queen" je zajednička himna svih triju britanskih nacija - Engleza, Velšana i Škota - te Sjeverne Irske. Perkins smatra da je njegov prijedlog potaknuo velik interes te od vlade namjerava zatražiti pokretanje javnog izjašnjavanja o tom pitanju.

Među prijedlozima za englesku himnu na sportskim događajima je jedna od najpoznatijih engleskih patriotskih pjesama "Jerusalem", nastala uglazbljivanjem pjesme Williama Blakea iz 1808. , koja se ponekad intonira nakon ragbijaških ili kriket utakmica. U obzir dolaze i "Land of Hope and Glory" ili "There'll Always be an England".

Perkins je podsjetio da Velšani pjevaju "Hen Wlad Fy Nhadau" ili "Land of My Fathers", a Škoti intoniraju "Flowers of Scotland".