ESI - Sveučilište u Zagrebu uvjerljivo vodi na ljestvici najuspješnijih

ESI - Sveučilište u Zagrebu uvjerljivo vodi na ljestvici najuspješnijih

hoto:hrt

S ukupno 17 osvojenih odličja, od čega je osam zlatnih, Sveučilište u Zagrebu uvjerljivo vodi na ljestvici najuspješnijih na 3. Europskim sveučilišnim igrama koje se do 25. srpnja održavaju u Zagrebu i Rijeci.

Uoči posljednjih pet natjecateljskih dana iza zagrebačkog sveučilišta je sveučilište Aydin iz Istanbula s četiri zlata i ukupno šest odličja, tri zlatne medalje osvojili su studenti Armenskog državnog instituta za fizičku kulturu, a šest je sveučilišta sa po dvije zlatna odličja među kojima je i Sveučilište u Rijeci, čiji su reprezenti osvojili i jedno srebro.
Od hrvatskih sveučilišta na popisu osvajača medalja našlo se i Sveučilište u Splitu, čiji su studenti i studentice osvojili dva brončana odličja.
Hrvatska je najuspješnija na ljestvici medalja po državama s 10 zlatnih odličja, sedam srebrnih i pet brončanih. Predstavnici britanskih sveučilišta osvojili su ukupno dvije medalje više - 24, ali od tog je broja sedam zlatnih medalja.
Zanimljivo je da su svi osvajači zlatnih odličja na ovim igrama, osim svoje medalje na dar dobili i posebno izdanje "Zlatarevog zlata" Augusta Šenoe. Ovaj prvi hrvatski povijesni roman napisan 1871. godine, osvanuo je po prvi put u engleskom prijevodu, a knjiga je dizajnirana poput zlatne poluge. Organizatori su na taj način povezali zlato kao simbol sportskog uspjeha s knjigom koja simbolizira akademski uspjeh.