"Euromelanoma dan" usmjeren na muškarce

"Euromelanoma dan" usmjeren na muškarce

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema podacima hrvatskog Registra za rak od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala se za 149 % za muškarce i 130 % za žene, a stopa smrtnosti od melanoma zadnjih 20 godina porasla je za 50 posto, rečeno je na konferenciji za novinare uoči Euromelanoma dana u Hrvatskoj koji će se obilježiti 14. svibnja.

Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. govore da je melanom na 11. mjestu oboljenja u Hrvatskoj, a od njega oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma.
Od melanoma, kazala je predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja Mirna Šitum, najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.


Šitum je kazala da će se ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt ove godine obilježiti 14. svibnja pod sloganom "Rak kože se može vidjeti". Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama. Ove godine akcija je ciljano namijenjena najrizičnijoj populaciji - muškarcima iznad 50 godina koji imaju svjetliju put te onima koji su profesionalno izloženi UV zračenju.


"Zamijećeno je da većina starijih muškaraca zanemaruje promjene na koži te da je kod njih prosječna debljina melanoma veća nego kod žena ili kod mlađe populacije", upozorila je Šitum.
Zbog toga će ove godine pregledi dermatologa biti organizirani ciljano za osobe koje rade na specifičnim zanimanjima - građevinske firme, brodogradilišta, komunalne tvrtke. Ove godine neće biti otvorenih telefona, a tim su tvrtkama upućeni pozivi da se dođu pregledati.