Europski tjedan mobilnosti pod geslom "dijeljenjem dobivate više!"

Europski tjedan mobilnosti pod geslom "dijeljenjem dobivate više!"

HRT, Radio Sljeme

Na Cvjetnom trgu gradonačelnik Milan Bandić potpisao je Povelju Europskog tjedna mobilnosti u organizaciji Europske komisije čime je najavljeno niz aktivnosti unutar tjedna koji započinje ovu subotu i traje do idućeg petka.

Koliko je važna ova manifestacija govori podatak da je i naš grad jedan od 2 tisuće europskih gradova koji se bave senzibilizacijom javnosti o zagađenju zraka uzrokovanim vožnjom prometnih vozila. Ovogodišnja tema je "Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost" pod geslom "Dijeljenjem dobivate više".

Glavna poruka je da se smanji udio vozila u gradu i da se da prednost hodanju, biciklima i nekim drugim sredstvima, uz to da se jedan automobil koristi za više osoba pa bi preporuka bila da se ljudi reorganiziraju i više koriste zajedničko vozilo, naglasila je koordinatorica Europskog tjedna mobilnosti za Zagreb, Marinka Bakula-Anđelić.

Program s više od 70 aktivnosti započinje ovu subotu na Cvjetnom trgu.

Većina programa je namijenjena u jutarnjem terminu za naše najmlađe. Tako će u subotu s početkom u 10 sati, zahvaljući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, imat ćemo kazališnu predstavu i priču o Ozonku čime želimo educirati, ali i naglasiti zašto je važno udisati čist zrak, objasnila je iz gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Darinka Jug.

Idući petak, 22.09., kada se obilježava dan bez automobila, od 8 do 20 sati za promet će biti zatvoreno središte grada. Vožnjom tolerancije i prometne zatvorit će se europski tjedan mobilnosti u našemu gradu.