Europsko prvenstvo u upravljanju automodelima u Velikoj Gorici

Europsko prvenstvo u upravljanju automodelima u Velikoj Gorici

Goran Stanzl/PIXSELL

Prvenstvo Europe u upravljanju off-road automodelima 1:8 offroad elektro održat će se ovog vikenda u Velikoj Gorici. Nastupaju natjecatelji iz cijele Europe, od Portugala do Rusije, uključujući i vozače iz Hrvatske.

70 timova iz 16 zemalja, od petka do nedjelje, borit će se za titulu prvaka Europe u upravljanju off-road automodelima na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici.

Natjecanja automodelara su jedinstvena po tome što zato što kombiniraju dvije važne grane, ističe organizator natjecanja Ante Dujić pa nastavlja, Jedna je tehnička kultura koja je sadržana u tome da automodele treba pripremiti, složiti, sastaviti u skladu sa vrhunskim zahtjevima i dostignućima tehnologije i tehnike; a druga je sportska vještina, kao i u svakom drugom automoto sportu, tko će brže, tko će više, tko će bolje.

Koncept natjecanja je takav da svaki vozač ima nekoliko pokušaja da, kroz utrke u trajanju od 5 do 10 minuta, ostvari najviše krugova na stazi i tako napravi što bolji kvalifikacijski rezultat. Nakon kvalifikacija vozače se svrstava u A, B, C, D i ostala finala. 

Automodeli kojima će vozači odmjeriti snage, osam su puta manji od originalnih trkaćih modela, Svi njihovi dijelovi, motori, ovjesi, šasije su u stvarnom mjerilu napravljeni i takvi homologirani. Svaki model mora udovoljavati strogim tehničkim pravilima. Pogonjeni su na struju, na baterije. To je nova kategorija koja ima veliki rast u Europi i u svijetu, rekao je Dujić.

U petak će se održati treninzi, u subotu kvalifikacije, a u nedjelju finala. Svakog dana programi počinju u 9 sati ujutro, a ulaz za sve gledatelje je slobodan.