"Francekova teta" otvara 31. Zagrebačko histrionsko ljeto

"Francekova teta" otvara 31. Zagrebačko histrionsko ljeto

histrion.hr

Program 31. Zagrebačkog histrionskog ljeta na zagrebačkoj Opatovini će u subotu 9. srpnja otvoriti praizvedba nove komedije hrvatskog dramatičara Nine Škrabea "Francekova teta" u režiji Georgija Para.

Najnovija komedija najizvođenijeg histrionskog autora Nine Škrabea, nastala je po motivima glasovite komedije "Charlijeva tetka" engleskog dramatičara Brandona Thomasa. Predstavu je na konferenciji za novinare u Histrionskom domu u Zagrebu najavio sam Škrabe, istaknuvši kako je to njegova 15. predstava ostvarena s Histrionima i četvrta u suradnji s Georgijem Parom, "našim najvećim živućim redateljem s kojim mi je izuzetna čast raditi". 

Ona se oslanja na Thomasovu komediju no to su samo konture, kazao je Škrabe, jer je radnju, u ideji razrađenoj zajedno s utemeljiteljem i umjetničkim ravnateljem Histriona Zlatkom Vitezom, odlučio smjestiti u Zagreb, u svibanj 1990., "u vrijeme tjedan dana nakon prvih hrvatskih višestranačkih izbora, na dan kada se u Maksimiru trebala odigrati povijesna nogometna utakmica između Dinama i Crvene zvezde". 

To pruži pozadinu, "štimung" u kojemu se nađu likovi te predstave, čija se radnja odvija oko najave posjeta bogate tete iz Brazila, pripadnice desnog krila političke emigracije, što pruži samo jednu od niza matrica za smiješne zaplete i napete neočekivane rasplete u kojima sudjeluje niz neodoljivo komičnih i šarolikih karaktera, dodao je autor. 

Glavnu ulogu propaloga studenta i glumca Kornela Batorića-Kornija igra Hrvoje Klobučar, "glumac koji glumi glumca koji glumi ženu", a predstavom se u Histrione nakon više od deset godina vraća i Franjo Kuhar, koji je izrazio "posebno zadovoljstvo da se nakon toliko godina vraćam na mjesto gdje sam i počeo". Uz njih još glume Davor Svedružić, Luka Bulović, Matija Čigir, Ronald Žlabur, Ivan Grčić, Marija Borić, Dinka Vuković, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić i Mirela Brekalo Popović.