Godišnji odmori - idealna prilika za lopove! PUZ savjetuje...

Godišnji odmori - idealna prilika za lopove! PUZ savjetuje...

Nikola Cutuk/PIXSELL

Sezona je godišnjih odmora, a time i veća mogućnost provala u domove. Policijska uprava zagrebačka apelira na dobrosusjedske odnose, ugradnju protuprovalnih vrata, dogradnju tehničke i mehaničke zaštite te ugradnju video nadzora.

Sezona provala - tako bi se mogao nazvati ljetni period u gradu. Putovanja i godišnji odmori za lopove su idealna prilika da pokušaju ostvariti svoje zamisli. 

Na godišnjoj razini Policijska uprava zagrebačka broji gotovo 2.000 kaznenih djela od čega je u ljetnom periodu lani evidentirala ukupno 338 kaznenih djela provala u domove. Počinitelji najčešće provaljuju na vrata ili prozore, a otuđuju novac, zlatninu i manje tehničke predmete poput mobitela, prijenosnih računala i sličnog. Stoga, voditelj službe prevencije u Policijskoj upravi zagrebačkoj Velimir Tišma građanima savjetuje da ukoliko su u mogućnosti dograde mehaničku i tehničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. Također, preporuka je da se ugrade, ako je moguće, protuprovalna vrata, a za stambene zgrade preporuka je ugradnja video nadzora i električnih brava na ulaznim vratima. Također, praksa potvrđuje da u kvartovima gdje su dobrosusjedski odnosi ima manje kaznenih djela.

Tišma naglašava kako je važna suradnja građana s policijom i pravovremena informacija, no dodaje kako će na 2.500 kućnih adresa ovo ljeto stići policijski letak sa savjetima za kojeg apeliraju da savjete i primjene kako bi se još više smanjile mogućnosti provala.