Gornjogradska "Dvorišta" na sedam lokacija

Gornjogradska "Dvorišta" na sedam lokacija

Zarko Basic/PIXSELL

„Svako ima svoju priču", slogan je ovogodišnje manifestacije "Dvorišta" koja se otvara večeras. Posjetitelji Gornjeg grada šesti put će moći zaviriti iza pročelja gornjogradskih palača i kurija te upoznati šarmantna i slikovita dvorišta koja se iza njih skrivaju.

Tijekom punih deset dana trajanja manifestacije, unutar dvorišta slušat će se odlična glazba, kušati dobra hrana i pića, upoznavati kultura i povijest, a usput i uživati te zabavljati u posebnoj atmosferi. Otvorenje će biti večeras u 19 sati dvorištu Narodnog doma HAZU-a.

 - Posebnost je to što određene lokacije zaista nemate nikada priliku vidjeti za razliku od javnih trgova i javnih parkova. To je jedna privilegija. Kod našeg prijatelja Antuna Milovca u Opatičkoj to je privatno dvorište. Vi realno ako niste prijatelj ili poznanik nemate uopće dojam kako žive ljudi, što je iza tih zidina Gornjeg grada. Tako da ovdje ima i jednog pozitivnog voajerizma koji čuči u svima nama - istaknuo je jedan od organizatora Vedran Galić. 

Posjetitelje očekuje bogat program na sedam biranih lokacija - svakoga dana od 18 do 24 sata. Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan!

Osim spomenutog dvorišta obitelji Milovac u Opatičkoj 19, tu je i čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29. Treću godinu zaredom posebnu pažnju posjetitelja izazvat će privatno dvorište u Radićevoj 54, ali i nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11! 

Veliki prošlogodišnji hit među posjetiteljima je dvorište i poseban prostor atrija Plemićkog konvikta, današnje Gimnazije Tituša Brezovačkog, u najkraćoj ulici Gornjega grada, na adresi Habdelićeva 1 - odmah iznad Kamenitih vrata ili od Trga Katarine Zrinske pored Galerije Klovićevi dvori. 

A u povodu šeste obljetnice, dvije lokacije sele se u Narodni dom HAZU, te se svim ljubiteljima Dvorišta daje  mogućnost da zavire iza dvije ograde Narodnog doma na adresi Opatička 18 i Dvoranski prečac 1. Tu se smjestila veličanstvena palača Narodnog doma HAZU s prekrasnim perivojem i neponovljivim pogledom na cjelokupni Zagreb.