Govorne najave za slijepe i slabovidne osobe

Govorne najave za slijepe i slabovidne osobe

Mario Mihaljević

Na Trgu bana Jelačića predstavljen je novi informativni iskorak ZET-a, ponajprije namijenjen slijepim i slabovidnim osobama.

ZET je pokrenuo emitiranje govorne najave tramvajskih linija i smjerova tramvajskih vozila. Putem vanjskih zvučnika na tramvajima emitirati će se informacija o broju linije i odredištu tramvaja, a uskoro će, nakon testne prve faze, govorne najave biti i na autobusima. 

Nakon dugo čekanja, više od 900 slijepih osoba u  Zagrebu od danas će se moći bolje snalaziti u gradskom prometu, rekao je  Goran Denis Tomasković tajnik udruge slijepih Zagreb: "Nadam se da će sustav funkcionirati, zvučna najava u unutarnji i vanjski zvučnik, i da ćemo nastaviti i dalje raditi za dobrobit svih osoba s invaliditetom".

Gordana Glibo koja ima problema sa slabovidnošću rekla je da će ova govorna najava biti od velike koristi: "To je jedna informacija koja slijepe osobe ne mogu pročitati na tramvaju. Uvijek se trebalo oslanjati i imati povjerenja na suputnike. Sada će to ipak biti samostalnije i mislim da će puno koristiti: Ovo je bilo nešto što se čekalo neko vrijeme, a sada kada je stiglo nadam se da će biti od velike koristi nama koji se krećemo gradom Zagrebom".

ZET je u govorne najave uložio 50 tisuća kuna. Zbog stanara, uz čije domove vozila prolaze, informacije će se čuti od 7 do 21 sat.