Građani i dalje nezadovoljni odvozom i načinom naplate smeća

Građani i dalje nezadovoljni odvozom i načinom naplate smeća

Luka Klun/PIXSELL

Od kolovoza traje novi način odvoza komunalnog otpada koji je, između ostalog, trebao smanjiti troškove u onim četvrtima gdje se broj odvoza smanjio. No prema informacijama od građana računi su malo ili gotovo nezamjetno smanjeni. Zato se količina smeća u gradu znatno povećala.

 Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki, rekla je da se deset posto pritužbi građana, odnosio na operativne propuste koji su rješavani u hodu. Znatno veći broj je bio zbog neinformiranosti građana oko novog načina odvoza. Odvoz prema voumenu također je trebao smanjiti račune za Čistoću...

"Građani koji žive u obiteljskim kućama manjim od 70 i stanovima manjim od 40 metara kvadratnih ostvarili su najveću uštedu na računima od čak 60 do 70 posto. Njima računi više nisu umanjivani čak i ako im je ukinut jedan odvoz jer bi tada računi iznosili oko 40 kuna što bi za nas bilo ispod granice prihvatljivosti.

Mnogobrojni građani pogotovo umirovljenici, ljuti su zbog kanti za smeće od 80 litara što je znatno više nego što im je potrebno, no prema riječima gospođe Lovrečki tu se ništa ne može učiniti jer je to zakonom propisani minimalni volumen spremnika.

Problem nedostatka kanti za smeće u nekim četvrtima je u postupku rješavanja. Usto, samo ove godine pokrenuta su tri mobilna reciklažna dvorišta. Četvrto, namjenjeno za Trešnjevku je u pripremi, a planira se i peto za Markuševec.