Građani protiv poskupljenja odvoza otpada: "Dosta je Bandićeve samovolje"

Građani protiv poskupljenja odvoza otpada: "Dosta je Bandićeve samovolje"

Slavko Midzor/PIXSELL

"Dosta je Bandićeve samovolje", poručili su prosvjednici ispred Gradske uprave. Protestirali su protiv najavljenog poskupljenja odvoza otpada te njegovog nefunkcionalnog sustava gospodarenja. Smatraju da za poskupljenje nema utemeljenog razloga.

Uz transparente poput "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove" ili "Reciklaža, a ne smećava" te uz bubnjeve i zviždaljke oko 250 građana poručilo je da su protiv poskupljenja odvoza otpada, ali i njegovog nefunkcionalnog sustava gospodarenja.

Za najavljeno poskupljenje nema razloga, tvrdi Marko Košak iz Zelene akcije. Kaže da bi naplata odvoza trebala biti po količini proizvedenog otpada - Sada se uvodi jedan fiksni paušal od 70 kuna bez obzira koliko smeća građani imaju. To je nepravedno. Plaćanje prema količinama bi značilo: onoliku količinu miješanog otpada koje građani predaju toliko bi trebali platiti. To se može mjeriti bilo vaganjem bilo naplati po pražnjenju barkodiranih vrećica i slično. 

Naš grad bi se trebao ugledati na otok Krk i grad Prelog, smatra Josipa Juričev Sudac iz Udruge eko Zagreb. Tamo je, napominje, ekološki sustav gospodarenja otpadom - Maksimalno odvajanje, maksimalno recikliranje, maksimalno sortiranje. Mi sada nemamo niti jednu sortirnicu koja se mogla financirati iz EU fondova. Nalazimo se u situaciji koja je kaotična, nesređena i dugoročno gledajući pogubna. 

U ponedjeljak će opet prosvjedovati, kažu organizatori. Ispred Gradske skupštine, prije sjednice na kojoj će se raspravljati o poskupljenju otpada, poručit će kao i danas - Dosta je Bandićeve samovolje!