Grad će pomoći obrtnicima, najavljeno i rezanje plaća dužnosnicima

Grad će pomoći obrtnicima, najavljeno i rezanje plaća dužnosnicima

FOTO: Ivan Fedor

Iz Grada su najavljene mjere pomoći za zagrebačke gospodarstvenike i obrtnike. Planira se i rezanje plaća dužnosnicima u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Gradonačelnik Bandić prozvao je i Vladu.

"Potrebne su odluke, mjere i preporuke ne pomažu", poručio je danas Vladi gradonačelnik Bandić. Odnosno, slikovito:

"Zamislite da je predsjednik Tuđman '95. donosio naputke i preporuke umjesto odluka. Znate gdje bi bili četnici - na Jelačić placu. Znači, odluke. Mi moramo donositi odluke koliko god teške bile."

Konkretno, Bandić je najavio dvije gospodarske mjere kojima bi se pomoglo zagrebačkim obrtnicima i poduzetnicima:

"Prvi prijedlog je da se svi poduzetnici čiji su prostori u vlasništvu Grada Zagreba oslobode plaćanja najamnine. Druga mjera je da se oko 400 tisuća zagrebačkih poduzetnika i obrtnika oslobodi plaćanja 30% komunalne naknade.

Do kraja tjedna gradonačelnik će predložiti i smanjivanje plaća dužnosnicima u Gradskoj upravi i Holdingu. "Negdje moramo uzeti da bi mogli dati", ističe Bandić: 

"Do konca tjedna usuglasit ćemo stavove sa sindikatima i ostalim socijalnim partnerima. Ideja je smanjiti plaće u Upravi, Holdingu, zdravstvenim i kulturnim ustanovama. To i država treba napraviti."

Za kraj, gradonačelnik se osvrnuo i na ukidanje spomeničke rente kao mjeru borbe protiv posljedica koronavirusa na gospodarstvo. „60 posto rente pripada lokalnim jedinicama samouprave", naglasio je Bandić, istaknuvši kako se resorna ministrica s njim nije konzultirala o gubitku koji će zbog takve odluke pretrpjeti naš grad.