Grad će se zadužiti za novih 125 milijuna kuna?

Grad će se zadužiti za novih 125 milijuna kuna?

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Grad bi se zadužio za novih 125 milijuna kuna ako Gradska skupština na sjednici u četvrtak prihvati odluku o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje kod tri komercijalne banke. HNS-ov Stojak upozorio je na Holdingovo poslovanje zapitavši se gdje su novci.

Gradski zastupnik i predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak upozorio je da su se Grad Zagreb i Zagrebački holding u zadnjih nekoliko mjeseci zadužili za 375 milijuna kuna. Planom poslovanja Holdinga za ovu godinu planirane su investicije od 320 milijuna kuna. Od tih 320, 140 milijuna kuna odnosi se na prijenos nerealiziranih lanjskih investicija, dok je ostatak od 180 milijuna kuna predviđen za nove investicije, objasnio je Stojak te dodao kako bi se odlukom u četvrtak Grad zadužio za novih 125 milijuna kuna. Zbog toga pita što Zagrepčani zapravo financiraju novim kreditnim zaduženjima? Gradska skupština je prije nepune dvije sjednice usvojila dodatno zaduženje Grada u iznosu od 250 milijuna kuna, nešto za žičaru, a većinom za objekte društvene djelatnosti, vrtiće, škole, itd., a onda dolazite do iznosa od 375 milijuna kuna zaduženja u nepunih nekoliko mjeseci, a toliko je bio i prošlogodišnji minus gradskog proračuna.

Zanima ga hoće li na Skupštinskoj sjednici u četvrtak dobiti popis investicija koje se planiraju financirati novim zaduženjem, a upozorio je i na podatke o poslovanju Holdinga koji je u zadnje dvije godine bio u gubitkuPad dobiti društva ZG Holdinga je iz 2017. u odnosu na 2016. bio 23 milijuna kuna. Sa 78 milijuna kuna u 2016. na 54 milijuna kuna u 2017. Grupa Holding ima pad dobiti prije oporezivanja 95 milijuna, a 110 milijuna 2016. u odnosu na 15 milijuna 2017. 

Dodao je da Zagreb gotovo ne koristi sredstva iz europskih fondova za projekte bitne za razvoj komunalne i druge gradske infrastrukture. Hoće li gradski zastupnici usprkos svemu spomenutom odobriti novo zaduženje, saznat ćemo u četvrtak.