"Grad filma" u Muzeju grada Zagreba

"Grad filma" u Muzeju grada Zagreba

Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je na sinoćnjem otvorenju izložbe "Grad filma - tvornica snova" u Muzeju grada Zagreba da će naš grad za tri godine dobiti dugoočekivani Muzej filma. "Vidimo se za tri godine na otvorenju Muzeja filma", poručio je Bandić posjetiteljima izložbe, dok je okupljene fotoreportere pozvao da ovjekovječe autorski tim izložbe kao utemeljitelje budućeg muzeja.

Zašto ne bismo napravili mjesto gdje će se promicati slava hrvatskog filma, upitao se Bandić, napomenuvši da se još ne zna točno na kojoj bi se to lokaciji ostvarilo. Autorica izložbe Vesna Leiner rekla je kako je Zagreb živio s filmom još od 1896. i prve projekcije u zgradi "Kola", a samo nekoliko mjeseci nakon prvih filmskih predstava u Berlinu i Parizu postao je relevantno mjesto za prikazivanje 'pokretnih slika'. Od sredine pedesetih do osamdesetih bio je i središte filmske industrije u srednjoj Europi kada se, zahvaljujući Jadran filmu koji je mogao zadovoljiti razne potrebe filmaša, od scenografije do filmske ekipe, ovdje snimalo puno inozemnih filmova, dodala je.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić smatra kako to nije samo baštinska priča, već i priča o identitetu Zagreba. Projekt smo počeli prije dvije godine s ciljem da se na jednom mjestu prikaže značajan dio zagrebačke kulturne baštine, ali i da se potaknu razmišljanja o osnivanju muzeja, rekao je. Postav o razvoju filmske industrije u glavnom gradu Hrvatske obuhvaća niz fotografija, plakata, dokumenata, nagrada, rekvizita, primjeraka stare filmske tehnologije.

Tijekom izložbe, koja će biti otvorena do 2. studenog, prikazivat će se filmovi i organizirati druženja s filmašima.