Grad hitno uklanja glomazni otpad

Grad hitno uklanja glomazni otpad

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog rješenja Inspekcije zaštite okoliša koja je Gradu dala tjedan dana za uklanjanje glomaznog otpada s cesta, Holding je počeo čistiti prioritetne lokacije.

Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode, od 21.listopada 2013. glomazni otpad više se ne smije odvoziti na Jakuševec, već tamo smije samo miješani komunalni otpad. Zagrebačka Čistoća odmah je objavila molbu građanima da ne iznose glomazni otpad dok ne pronađe drugu lokaciju, međutim, neki su se na to oglušili pa su u gradu "procvjetala" divlja odlagališta.

Jedno od najvećih je u Lazinskoj ulici u Rudešu zbog kojeg se jutros oglasila i Inspekcija zaštite okoliša i Gradu naredila hitnu sanaciju. "Inspekcija zaštite okoliša jučer je izašla na lokaciju na kojoj je odložena veća količina glomaznog otpada u Rudešu u Zagrebu. Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora predstavniku Grada Zagreba koji je prisustvovao očevidu uručeno je inspekcijsko rješenje. Gradu je naređeno uklanjanje glomaznog otpada na lokaciji u Rudešu, u roku od pet dana od uručenja rješenja, uručenog tijekom inspekcijskog nadzora. Ako se glomazni otpad ne ukloni u navedenom roku, ministarstvo će pokrenuti postupak izvršenja rješenja putem treće osobe, na teret Grada."

Osim Rudeša, Inspekcija je proširila obvezu uklanjanja glomaznog otpada i s drugih lokacija u gradu: "Gradu je dana obveza da do utorka, 3. prosinca, ministarstvu dostavi podatke o točnim lokacijama na kojima je odložen glomazni otpad na području Grada Zagreba i da u skladu s time do petka 6. prosinca osigura uklanjanje glomaznog otpada i sa ostalih lokacija.  Osim ovog inspekcijskog rješenja ministarstvo će pokrenuti prekršajni postupak protiv Grada Zagreba pri prekršajnom sudu jer nije osigurano gospodarenje glomaznim otpadom u skladu za zakonom."

U subotu poslijepodne oglasio se i Zagrebački Holding kratkim priopćenjem: "Glomazni otpad tijekom ovog se vikenda sakuplja isključivo na kritičnim lokacijama u gradu. Kao takve ocijenili smo one u blizini vrtića, škola, crkvi i na pločnicima gdje je onemogućeno nesmetano prolaženje pješacima.

Ujedno molimo građane da do daljega ne iznose glomazni otpad na ulice zbog nemogućnosti njegovog odvoza na odlagalište u Jakuševcu. Grad Zagreb i Zagrebački holding trude se u što kraćem vremenskom roku u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode pronaći odgovarajuće rješenje. Do tada molimo građane za razumijevanje i strpljenje. Svaka će gradska četvrt biti na vrijeme obaviještena o novom rasporedu odvoza glomaznog otpada" navodi se u priopćenju iz Holdinga.