"Grad je na cjedilu ostavio više od 10 000 djece s teškoćama"

"Grad je na cjedilu ostavio više od 10 000 djece s teškoćama"

Patrik Macek/PIXSELL

"Grad je ostavio na cjedilu više od 10 tisuća djece s teškoćama i osudio ih na svakodnevnu borbu sa sustavom odgoja i obrazovanja, od vrtića do škola" upozorio je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek poručivši da Grad nije osnovao Centar za inkluziju.

Na osnivanju Centra za inkluziju u posljednjih 15 godina radili su stručnjaci i djelatnici grada. Njime su, ističe Renato Petek, trebali profitirati svi jer inkluzija podrazumijeva pružanje podrške osobama koje su u potrebi - Prema elaboratu, potrebno je samo 5 novih djelatnika koji bi objedinili postojeći sustav, unaprijedili ga, i pružili, u redovnoj koordinaciji i komunikaciji s vrtićima i školama kroz mobilne timove koji već postoje, onu podršku koja je nasušno svima potrebna.

Zbog ovakvog nedjelovanja Grada bez podrške je ostalo više od 40 000 sugrađana, nastavlja Petek - Ne radi se samo o djeci, radi se o njihovim roditeljima, o članovima obitelji. Radi se i o potrebama učitelja koji na Učiteljskom fakultetu samo jedan semestar slušaju kako raditi s djecom s teškoćama.  

Prije dvije godine Gradska je skupština podržala prijedlog o osnivanju takvog Centra. No, budući da Grad nije po tome pitanju ništa poduzimao, Petek je, kaže, predložio amandman na proračun za ovu godinu, kojim bi se osigurala sredstva za osnivanje Centra. Amandman skupština nije podržala - Saznali smo u prošlom prosincu da je gradski ured godinu dana imao mišljenje Ministarstva obrazovanja da se Centar ne može osnovati na način kako je zamišljen. Godinu dana gradonačelnik i Gradski ured za obrazovanje nisu učinili ništa. 

"Nikada neću odustati da u skladu s mišljenjima struke uredimo i unaprijedimo sustav inkluzije u društvu", zaključuje Petek, jer je to, poručuje, pitanje civilizacijskog dosega i ljudskih prava.