Grad odao počast zagrebačkim braniteljima

Grad odao počast zagrebačkim braniteljima

Robert Anic/PIXSELL

Dan je branitelja grada Zagreba. Kako bi odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima i onima koji su na ratišta diljem Hrvatske otišli iz Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić položio je vijence i zapalio svijeće na Mirogoju i Krematoriju.

Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Bandićem, vijence je položilo ispred spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli, središnjeg križa u Aleji branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prvog ministra obrane Gojka Šuška i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata - Kenotaf na Krematoriju.

Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske u otporu protiv velikosrpske agresije Slobodana Miloševića, mi imamo Hrvatsku. Pobijedili su ideali hrvatskih, ali i zagrebačkih branitelja, jer Zagreb je bio glavni logistički centar i dao je mnoge ljude u brigade Hrvatske vojske i nosi titulu herojskog grada s istinskim herojima Domovinskog rata. Da nije bilo tog hrvatskog zajedništva i hrvatske pomirbe, branitelja i prvog predsjednika, mi danas ne bismo imali Hrvatsku. Ali nije nam svejedno kakva je i zato ne smijemo stati i moramo raditi na tim idealima dok ih ne realiziramo - rekao je gradonačelnik.

U podne je u crkvi svetog Marka služena misa za poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.