"Grad Zagreb više troši na spomenike nego na obrazovanje", ističu iz SDP-a

"Grad Zagreb više troši na spomenike nego na obrazovanje", ističu iz SDP-a

Jurica Galoic/PIXSELL

"Do kada će spomenici biti važniji od obrazovanja u Gradu Zagrebu?", pita se SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić te ističe da spomenik Doktoru Franji Tuđmanu i spomenik Domovini koštaju više nego što prijedlog proračuna za iduću godinu predviđa za opremanje osnovnih škola i vrtića.

48 milijuna kuna manje novi gradski proračun predviđa za obrazovanje, a neostvareni kapitalni projekti gradnje objekata u školstvu prenose se iz godine u godinu, istaknuo je zastupnik Mišić. Više od 94 posto sredstava namijenjenih za 2019. godinu, za objekte školstva, su prenesene obveze iz ranijih godina. Samo 10 milijuna kuna su nove obveze. Dakle, ukupno 167 od 177 milijuna kuna su neostvarene obveze iz ranijih godina.

Naglasio je da se gradonačelnik Milan Bandić sa svojim koalicijskim partnerima "Neovisnima za Hrvatsku" pokušava pomiriti tako da gradi spomenik Doktoru Franji Tuđmanu, koji će u Ulici Hrvatske bratske zajednice biti otkriven 3 dana prije sjednice Skupštine. Usporedbe radi, sljedeće godine imamo jedan novi spomenik - Spomenik Domovini, i kad zbrojimo ta dva spomenika, to je 25 i pol milijuna kuna, što je više nego što će Grad Zagreb u idućoj godini uložiti za  održavanje i opremanje osnovnih škola - točnije, za to je predvidio 22 milijuna 800 tisuća kuna.

Isto tako, naglašava Mišić, stanje u predškolskom obrazovanju nije bolje nego u školskom. Za opremanje i održavanje dječjih vrtića u 2019., namijenjeno je 17 posto manje sredstava nego u ovoj godini, odnosno smanjenje sa 7 milijuna na 5 milijuna i 800 tisuća kuna.  

S obzirom na to da je, kako tvrdi Mišić, obrazovanje najveći gubitnik u gradskom proračunu, na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca, SDP proračun neće podržati.