Gradonačelnik Bandić najavio dva gradska hospicija

Gradonačelnik Bandić najavio dva gradska hospicija

FOTO: Ivan Fedor

Sigurnost pacijenata ogledalo je kvalitete zdravstvenog sustava, istaknuto je danas prilikom obilježavanja Svjetskog tjedna sigurnosti pacijenata, prvog takvog u Hrvatskoj. Gradonačelnik Bandić najavio je i da su blizu određenja lokacija za dva gradska hospicija.

Iza nas je Svjetski tjedan sigurnosti pacijenata. Palijativna skrb od velike je pomoći obiteljima koje brinu za svoje neizlječivo bolesne članove, a tu vrstu skrbi potrebno je poboljšati, naglasila je predstavnica obitelji pacijenata Marija Turkulin te iznijela primjer svoga muža:

"Potrebna mu je stalna medicinska pomoć i njega. Hrani ga se na sondu, komunicira jedino pogledom i očima. Vjerujem, baš kao i doktori, kako me dijelom razumije. Ovakvo stanje traje već jako dugo. Apeliram na to da mu se omogući bolnička njega i da koliko toliko manje pati.

Ovakav tjedan prvi je puta obilježen u našoj zemlji, i to nizom radionica i predavanja u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti. Ravnatelj Marinko Artuković istaknuo je kako je zahvaljujući svojem radu njihova ustanova kao jedina u Hrvatskoj smještena na interaktvinu mapu Svjetske zdravstvene organizacije, dok je gradonačelnik Bandić najavio gradnju dva gradska hospicija.

"Najviše se radilo o sastancima i tribinama vezanim uz pacijente i njihove obitelji, razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo oko uspostavljanja normativa za ovu grupu pacijenata. Želja nam je da se oni u sustav uvrste s jednim normativom, da onda budu prepoznati te da postoje standardi kako bi se oni trebali liječiti.", rekao je ravnatelj Artuković dok je gradonačelnik Bandić naglasio:

"Grad Zagreb nastoji brojnim zdravstvenim standardima i ulaganjem u podizanje kvalitete usluge jačati sigurnost pacijenata. Upravo zato smo blizu određenja dviju lokacija, jedna na istoku, druga na zapadu, za dva zagrebačka hospicija. Oni su nam nasušno potrebni."  

Inače, Međunarodni dan sigurnosti pacijenata obilježava se od 2015., a ove godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 17. rujna Svjetskim danom sigurnosti pacijenata.