Gradonačelnik izviždan na obljetnici proboja logoraša iz Kerestinca

Gradonačelnik izviždan na obljetnici proboja logoraša iz Kerestinca

Igor Kralj/PIXSELL

Obilježena je 77. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec. Ondje je održan komemorativni skup, a ispred spomenika položeni su vijenci svim poginulim i ubijenim logorašima. Na svečanosti je i gradonačelnik Milan Bandić bio izviždan.

Oko 110 zatočenika nalazilo se u Kerestincu kada se njih 92-je odlučilo na proboj, a samo ih je dvoje dočekalo kraj rata. Imali su dvije opcije, kaže predsjednik Saveza antifašističkih boraca, Franjo Habulin, pokušaj proboja ili čekati na svoje pogubljenje, Ovdje smo da evociramo uspomenu na te ljude, ovdje smo da odamo počast, da polaganjem vijenaca s pijetetom se prisjetimo tih ljudi, tih žrtava. Taj pokušaj proboja je bio, zapravo, jedna među prvim oružanim akcijama na početu Drugog svjetskog rata, odosno Narodne oslobodilačke borbe.

A na komemoraciji je govorio i bivši predsjednik Ivo Josipović, koji se osvrnuo i na obećanje gradonačelnika Milana Bandića da će vratiti stara imena ulica i trgova nazvanih po antifašistima, Ja znam da je i naš gradonačelnik antifašist. Ja znam da će gospodin gradonačelnik učiniti sve, obećao nam je to, da se vrate imena naših antifašista.

Gradonačelnik je oštro odgovorio, Uvjeren sam da ste i vi antifašisti kao i Ivo. Nitko nema ekskluzivno pravo, ni Josipović ni vi, da svojatate hrvatski antifašizam. Točno je da je Komunistička partija Hrvatske pokrenula atifašistički pokret, ali točno je i da je Komunistička partija Hrvatske poslije 45. napravila zločine za koje nikad nitko nije odgovarao. I za te zločine se treba i za sve zločine u Domovinskom ratu odgovarati. Zviždite ja nisam došao ovdje po pljesak.

Iz Saveza antifašističkih boraca najavili su da će se i dalje zauzimati da se Trgu Republike Hrvatske vrati naziv Maršala Tita.

 

Kerestinec Josipović i Bandić - kvesnik - 2018-07-14 164526.767