Gradonačelnik o preseljenju Roma: "Zagreb je otvoren grad!"

Gradonačelnik o preseljenju Roma: "Zagreb je otvoren grad!"

Igor Kralj/PIXSELL

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić održao je konferenciju za novinare na kojoj nije htio komentirati ništa što nije na Dnevnom redu sjednice. Ipak, isprovociran pitanjem novinara, osvrnuo se na doseljavanje romskih obitelji u Petruševec.

Na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine, gradski SDP želi raspravljati o preseljenju romskih obitelji u Novi Petruševec te, između ostalog, od gradonačelnika traži izvješće o upravljanju zgradom u koju bi se te obitelji trebale preseliti. Bandić odgovara - SDP predlaže točku Dnevnog reda koja se neće usvojiti. Kako može bilo koja stranka, pa i moja bivša, stavljati tu točku i predlagati na Dnevni red 2019. godine? Nešto nije u redu u glavama.

Iako je na početku konferencije gradonačelnik naglasio da neće komentirati teme van Dnevnog reda sjednice, ipak se, isprovociran, u svojem stilu, osvrnuo na odluku o preseljenju romskih obitelji - Kako bi bilo da su meni Zagrepčani zabranili da ja dođem '74. u Zagreb? Zamislite koji bi to gubitak bio za ovaj grad? Kada sam došao s koferom Louis Vuitton na Glavni kolodvor iz Čapljine. Inače, u Petruševec ide 29 obitelji slabijeg imovinskog stanja. Kao što su došli ti ljudi koji prosvjeduju, većina njih, '91. sa zavežljajem u ruci, i koje su Petruševčani prihvatili. Ovaj grad je bio i ostao uvijek otvoren grad i prihvaćao je sve one koji vole ovaj grad i žive za ovaj grad. Tako će biti i u buduće.

Bandiću se nije svidio ni upit o tome da neke obitelji koje se trebaju preseliti u Novi Petruševec, to ne žele - Odakle Vam takva informacija? Zašto ste zločesti? Čovjek koji nema ništa; koji žele prvi put kupatilo, tuš, kuhinju, krevet, pristojno spavati; koji nema ništa, s ulice dolazi, da neće prihvatiti poklon. To je minimum socijalne solidarnosti, socijalne pravde koju inauguriramo.

Novinare je zanimalo i što će biti s povezivanjem Zračne luke i Grada. Tramvaj nije opcija - Ja nikada nisam govorio o tramvaju. Gradonačelnik još nije izašao s rješenjem. Ja sam uvijek govorio o tračničkoj vezi, nikada nisam rekao tramvaj: tračnička brza veza. Kako se veli na hrvatskom? Sad ću Vam pomoći: S-Bahn, brza željeznica; Kvatrić - Zračna luka za 10 minuta.

Za kraj recimo i da je Bandić ponovio kako s Plenkovićevom vladom ima korektan odnos te da nastoje "popeglati što se popeglati da" u što ubraja i izgradnju rotora, žičare i tramvajske infrastrukture.