Gradonačelnik osudio incidente protiv pripadnika srpske nacionalne manjine

Gradonačelnik osudio incidente protiv pripadnika srpske nacionalne manjine

Davor Šalat

Gradonačelnik Milan Bandić na sinoćnjem predstavljanju Biltena aktivnosti Koordinacije nacionalnih manjina kod fontana oštro je osudio incidente u zadnjih nekoliko dana u Zagrebu usmjerene protiv pripadnika srpske nacionalne manjine.

- U svoje osobno ime i u ime svih građana Grada Zagreba osuđujem ono što se u zadnja dva-tri dana događalo u dva - tri kvarta u Zagrebu s grafitima koji nisu Zagreb. To nije Zagreb koji mi svi zajedno živimo. I zato to treba osuditi i ne samo osuditi, nego reći da im to neće uspjeti. Ali nemojmo dozvoliti da nam to poremeti našu sinergiju zajedništva, otvorenosti, multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti - zaključio je Bandić.      

A predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i predsjednik gradske Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Dušan Mišković govorili su o ovogodišnjoj situaciji s financiranjem programa nacionalnih manjina u državi i našem gradu.

- Ove godine smo u ovakvim okolnostima koje valjda ne moram posebno objašnjavati, uspjeli dignuti sredstva - jasno, u zajednici s Vladom Republike Hrvatske - za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina od 21 posto. Ali, ono što je još važnije - da su u rebalansu ta sredstva ostala na toj razini. Dakle, omogućili smo daljnji rad i u takvim okolnostima svih udruga, ustanova i asocijacija nacionalnih manjina koje su vezane za ostvarivanje njihovih prava i njihovog identiteta i onoga na što smo ponosni - rekao je Aleksandar Tolnauer.

- Na Gradskoj skupštini negdje četrdesetak posto programskih sredstava manje nego što smo planirali. I sada svima nama treba vremena da se preustrojimo. Međutim, gro programa bez obzira na financijska sredstva, ono što smo planirali u drugoj polovici 2020. godine ćemo, ja se nadam, realizirati, tu neće biti problema - zaključio je Dušan Mišković.