Gradonačelnik predstavio "zelenu" strategiju razvoja grada

Gradonačelnik predstavio "zelenu" strategiju razvoja grada

Dino Stanin/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić predstavio je strategiju razvoja grada usmjerenu na projekte zelene gradnje, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivog razvoja.

Ustvrdio je da Gradska uprava prati gradnju, kao i potrebe građana u lokalnim zajednicama za uređenjem parkova, pa okuplja zemljišta u privatnom vlasništvu za parkove i zelenilo. Napominjući da je uređeni Bundek postao omiljeno boravište Zagrepčana, Bandić je izvijestio da će ondje biti izgrađen i glavni uslužni objekt, sunčana kuća "Sunčica", koja će biti energetski neovisna. Dodao je i da je Grad pokrenuo projekt energetske obnove 87 objekata javne namjene. Podsjetio je da je Grad uspješno sanirao odlagalište otpada na Jakuševcu i jedini napravio pročišćivač otpadnih voda.

A u povodu Europskog tjedna mobilnosti aktivisti Zelene akcije poslali su na Trgu bana Jelačića jasnu poruku da je javni prijevoz skup, spor, neredovit i često nedostupan. Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić smatra kako je tragično da, prema podacima iz 2011., ZET zaradi svega 1 kunu i 43 lipe po putniku, što potvrđuje činjenicu da većina korisnika ZET-a zapravo ne plaća vožnju. Zelena akcija predlaže da se cijena karte snizi na 5 kuna, a da istovremeno cijene parkiranja ne bi trebalo snižavati.