Gradonačelnik u posjetu "Dodiru"

Gradonačelnik u posjetu "Dodiru"

zagreb.hr

Oilježavajući 20. godišnjicu djelovanja Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je prostorije Saveza u Vodnikovoj ulici te, kao osvjedočeni prijatelj osoba s teškoćama, prihvatio zamolbu predsjednice Dodira Sanje Tarczay da naslijedi Josipu Lisac na mjestu Ambasadora humanosti Saveza.

"Slaveći ove godine 20. obljetnicu rada Saveza, dogovorili smo neke aktivnosti uključujući izgradnju Centra za edukaciju, rehabilitaciju i radnu terapiju osoba s gluhoslijepoćom Dodir a ja sam prihvatio biti anđeo čuvar udruge", istaknuo je zagrebački gradonačelnik dodavši da će ovu novu, počasnu funkciju Ambasadora humanosti preuzeti na Dodirovoj rođendanskoj svečanosti u prosincu.

Najavio je, također, kako će Zagreb, prvi u Hrvatskoj, imati prevoditelje za znakovni jezik za predškolsku i školsku djecu, čiji će broj ovisiti o stvarnim potrebama djece, a prvo dijete koje će dobiti svog prevoditelja, bit će trogodišnji polaznik Dječjeg vrtića Princ. "Zagreb živi kao grad jednakih mogućnosti za sve, i sretan sam što sam na čelu grada koji to demonstrira u svim pogledima, pa tako i ovom novinom", zaključio je.

Predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay naglasila je kako Udruga broji ukupno 350 gluhoslijepih osoba, čemu treba pridružiti i članove njihovih obitelji, 700 polaznika tečaja te oko 1000 članova koji pomažu rad Udruge, dodavši: "Gradonačelnika nismo zvali u posjet zbog nekih problema, već zato što jedini od važnijih ljudi još nije posjetio naš ured u ovih 20 godina, a pomagao nam je jako puno".

Kako se čulo od predsjednice Tarczay, u Savezu su se potrudili pripremiti razna događanja tijekom cijele godine u znak obilježavanja rada na području borbe za prava gluhoslijepih i gluhih osoba, od kojih je zadnje bilo Šetnja Helen Keller na Zrinjevcu a na koje se odazvao velik broj građana. Predsjednica je za rujan najavila i turneju Dramskog studija gluhoslijepih osoba Dodir u Split, Osijek, Rijeku i Varaždin, sa završnom predstavom u Zagrebu.