Gradovi uzvraćaju udarac

Gradovi uzvraćaju udarac

Borna Filic/PIXSELL

Udruga gradova i udruga općina podnijet će Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinice lokalne samouprave po kojem bi od sljedeće godine zbog drugačijeg raspoređivanja i izmjena Zakona o porezu na dohodak imali dvije milijarde kuna manje prihoda.

To je jednoglasno odlučilo Predsjedništvo Udruga gradova, a koje je novinarima nakon sjednice priopćio predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

"Dok Ustavni sud ne odluči o ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave udruge traže i privremenu suspenziju Zakona i konzultacije središnje i lokalnih vlasti kako bi se u dogovoru iznašlo svima prihvatljivo rješenje", rekao je Turk dodajući da je odluka donesena jednoglasno.

To znači, dodao je, da su za nju glasali svi članovi Predsjedništva, njih 41, neovisno o tome iz koje su stranke, odnosno dolaze li iz stranke vladajuće koalicije, ili iz oporbe. S obzirom na to da su problemi počeli izmjenom Zakona o porezu na dohodak, ova bi tužba, ako prođe na Ustavnom sudu, mogla značiti i da će sljedeće godine u trenutku kada u primjeni budu nove porezne olakšice, a slijedom toga i nešto veće plaće zbog manjeg pritiska poreza na dohodak, iz Ustavnog suda mogla doći odluka da se sve vraća na prijašnje stanje.