Gradska groblja: "U studenom 30% više pokojnika nego lani"

Gradska groblja: "U studenom 30% više pokojnika nego lani"

Luka Stanzl/PIXSELL

Slušateljica Radio Sljemena u emisiji "Zagrebi po Zagrebu" požalila se da se predugo čeka na termin kremiranja i ukopa pokojnika. Rekla je da su tjedan dana čekali kremiranje preminulog prijatelja, što psihološki nije lako izdržati.

U Gradskim grobljima tvrde da u studenom 2020. godine bilježe porast pokojnika od gotovo 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ističu da su bili primorani uvesti dodatne termine za ispraćaje na groblju Mirogoj i Miroševac jer su svi redovni termini popunjeni. Uveli su izvanredne termine u tjednu i subotama.

- Krematorij radi već treću subotu zaredom kako bi pospješili dinamiku izvršenja naših usluga. Primjerice, sa prosječno 5 – 7 ispraćaja dnevno na groblju Mirogoj i Miroševac, povećali smo kapacitet do maksimalno 11, uz dodatne termine subotom od 7 dodatnih ispraćaja na Mirogoju i Miroševcu. Ispraćaje na Krematoriju smo sa prosječno 8 povećali na 14 ispraćaja dnevno, uz dodatne termine subotama.

Doznajemo da je zbog konstantnog porasta zahtjeva za kremiranjem pokojnika, proizašla potreba za nabavom nove kremacijske peći pa je i kupljena. Nova kremacijska peć u upotrebi je od listopada 2020. godine, a stajala je  2.507.399,00 kn + PDV, čime je povećan dnevni kapacitet broja kremiranih pokojnika za 15.

Dnevno na dvije peći kremiramo 30 pokojnika u tri smjene. Instalacijom nove peći, u prijeko potrebni remont je otišla postojeća kremacijska peć te se završetak istog očekuje kroz dva tjedna. Remont je planiran na način da imamo raspoložive sve tri peći u trenutku kada iskustveno očekujemo najviše pokojnika, a to je u prosincu i siječnju. Sa sve tri peći, od sredine prosinca 2020. godine, naš dnevni kapacitet kremiranja biti će 45 pokojnika u tri smjene - priopćili su iz Podružnice Gradska groblja.

Napominju kako je u studenom kremirano najviše pokojnika u povijesti Krematorija, točnije kremiran je 671 pokojnik. U studenom 2019. godine, bilo je 484 kremacije dok je ove godine u studenom zabilježeno 671 kremacija što je povećanje od gotovo 40%. 

- Također, za usporedbu u studenom 2019. godine, izvršili smo ukop/ispraćaj 882 pokojnika dok je u studenom ove godine izvršen ukop/ispraćaj 1141 pokojnika što je povećanje od 30%.