Gradska knjižnica obilježila 111 godina postojanja

Gradska knjižnica obilježila 111 godina postojanja

Marko Lukunic/PIXSELL

Obilježeno je 111 godina Gradske knjižnice. Otvoren je i novi prostor na polukatu knjižnice, a troje hrvatskih autora dobilo je i nagrade IBBY-ja, Međunarodnog vijeća za dječju knjigu. Planira se i preseljenje knjižnice.

Obilježava se 111 godina knjižnica grada Zagreb te, ujedno, isto toliko godina Gradske knjižnice, Gradska knjižnica je osnovana davne 1907. godine u kuli na Kamenitim vratima i od tada možemo pratiti njezinu povijest, rekla je voditeljica Gradske knjižnice, Ismena Meić.

U mreži gradskih knjižnica kojih je 43 i 2 bibliobusa omogućeno je korištenje više od 2 milijuna i 350 tisuća svezaka knjiga i ostale građe od čega se gotovo pola milijuna nalazi u središnjoj knjižnici. Ne čudi, stoga, što se planira preseljenje knjižnice, najavljuje Meić, Upravo smo u javnom natječaju za idejno, arhitektonsko i urbanističko rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice. Ta nova zgrada bi trebala biti na prostoru Paromlina i trebala bi biti 20 puta veća nego ovaj prostor u kojem smo sada.

A dok se čeka na preseljenje u Gradskoj je knjižnici otvoren i novi prostor za sve ljubitelje stripa, filma i knjiga o umjetnosti, Prvenstveno je funkcija ovoga bila da se film i strip izlože da budu dostupni korisnicima. To je građa koju korisnici vole prebirati, pregledavati, istaknuo je pomoćni knjižničar, Josip Sršen

Na obilježavnju obljetnice Gradske knjižnice dodijeljene su Diplome Časne liste IBBY- ja, Međunarodnog vijeća za dječju knjigu. Dobitnici su ilustratorica Ivana Guljašević, prevoditelj Ozren Doležal te pisac Tihomir Horvat koji je ponosan na ovakvu nagradu, Nagrade su uvijek priznanje društva i svakog autora veseli, bez lažne skromnosti. To znači puno: to su novi poticaji, uživanje u pisanju, potvrda rada - netko ipak stoji iza toga.

Gradska knjižnica se pridružila i Adventu u Zagrebu pa je u auli knjižnice postavljena izložba „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" u kojoj su postavljena najljepša i najkvalitetnija izdanja iz književnog stvaralaštva najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu.