Gradska skupština o zagrebačkom sportu

Gradska skupština o zagrebačkom sportu

Tomislav Miletic/PIXSELL

Analiza stanja zagrebačkog sporta, koju su izradili Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Sportski savez Grada Zagreba, glavna je i jedina točka tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine o kojoj raspravljaju gradski zastupnici u Staroj gradskoj vijećnici na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Sportski savez Grada Zagreba ima 65 sportova, tu je školski i sveučilišni sport, sportska rekreacija, sport osoba s invaliditetom i sport gluhih. U Zagrebu djeluje 900 sportskih klubova, 50.000 sportaša natjecatelja i 50.000 građana organiziranih u sportskoj rekreaciji.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dao je pregled stanja zagrebačkog sporta, govorio je o sportskim rezultatima i financiranju sporta. "Programski ciljevi zagrebačkog sporta utvrđuju se uz proračun Grada Zagreba, a tu je ulaganje u mlade sportaše, uključivanje sve većeg broja sugrađana u sportske aktivnosti i skrb o sportskoj infrastrukturi", rekao je uvodno Lovrić. Ključno je, dodaje, da se osigura stručni rad i plaće trenerima, izgrade i održavaju sportski objekti te osiguraju sredstva za domaća i dijelom za međunarodna natjecanja te sustavan rad s mladima "što se uspješno i osigurava, no da li je to dovoljno ili ne uvijek postoji diskusija".

"Jedna od temeljnih zadaća su i sportski rezultati pa su tako zagrebački sportaši 2014. na međunarodnim natjecanjima osvojili 268 medalja, među kojima 82 zlatne, u 33 sporta. Osobe s invaliditetom donijele su četiri medalje", dodao je te ocijenio kako je u proteklih 10-20 godina uspjeh zagrebačkih sportaša u uzlaznom trendu. Najizvrsniji su Sandra Perković i Mario Možnik, a među zagrebačkim momčadima najbolji su Košarkaški klub Cibona i Rukometni klub Lokomotiva.

Lovrić ističe da Grad Zagreb ima u vlasništvu 158 sportskih građevina, u zakupu ih je 99. Novac je, podsjetio je, izdvaja i za Arenu Zagreb. "Zagrebu ne treba treba velikih kapitalnih sportskih građevina, no važne su sportske dvorane u školama, a deficitarni smo s vodenim i klizačkim sportovima", dodao je.

Zagreb je 2014 bio domaćin i organizator više od 60 priredbi međunarodnog ugleda, a pred nama su Europske igre mladih.Lani je iz proračuna bilo izdvojeno 4,27 posto za sport, a rečeno je da će uskoro to biti pet posto.

"Ako je sve tako idealno, čemu sjednica?", upitao je na početku rasprave HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić.