Gradski vatrogasci otvorili svoja vrata

Gradski vatrogasci otvorili svoja vrata

Bruno Fantulin/PIXSELL

Upoznati se s radom vatrogasaca, moglo se na Danu otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe našeg grada. Organizirano je niz atraktivnih i edukativnih radionica, a sve s ciljem razvijanja svijesti i odgovornosti građana u prevenciji te ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara.

Gasiti požar, pogledati vatrogasna vozila ili, za najmlađe, provozati se u maketi kanadera, moglo se, među ostalim, učiniti na 15-om Danu otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe.

- Prilika je da pokažemo građanima s čime raspolažemo, ali i da naučimo ljude kako preživjeti požar, kako gasiti požara ili kako ne gasiti požar - rekao je zapovjednik postrojbe, Siniša Jembrih.

Tri su koraka koje treba učiniti ako se susretnete s požarom, a što se moglo danas i naučiti - Prvo je educirati ljude na koji način treba obavijestiti vatrogasce da se nešto negdje događa. Drugo, ono obavezno, zaštititi sebe ako se zateknete u požaru da se ne ozlijedite. Treće, ako imate mogućnosti, kako ugasiti požar - objasnio je zapovjednik vatrogasne postrojbe Dubrava, Darko Brlečić.

Ove godine pozornost je bila usmjerena i na Dan svjesnosti o opeklinama djece - Pokušavamo potaknuti roditelje da više razmišljaju o tome kako se prevencija opeklina kod djece može postići već samim djelatnostima u kući: ne dopustiti djeci da prilaze štednjacima dok se kuha ručak; sakriti upaljače, šibice; u Božićno vrijeme na bacati petarde itd. - istaknuo je specijalizant dječje kirurgije u Klaićevoj, Mario Kurtanjek.