GUP treba raditi iznova,a žičara će građane koštati još pola milijarde kuna

GUP treba raditi iznova,a žičara će građane koštati još pola milijarde kuna

Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački GUP pretvorio se u farsu i potrebno ga je ili potpuno odbaciti ili treći put poslati na javnu raspravu - istaknuli su zastupnici Lijevog bloka uoči iduće sjednice Gradske skupštine. Kritizirali su i novo zaduženje Grada za izgradnju žičare te poskupljenje odvoza otpada.

Unatoč tvrdanjama gradonačelnika Milana Bandića da će se na proračunskoj sjednici 9. prosinca glasati o GUP-u kojeg je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prošli tjedan drugi put poslalo na dopunu, gradski zastupnik Tomislav Tomašević to smatra neozbiljnim. Ističe da ispravci koje traži Ministarstvo zahtijevaju novu javnu raspravu i kako gradski odbori o novim dopunama GUP-a ne bi stigli raspravljati prije sjednice - Za ispravke koje ministarstvo traži treba ići ponovljena javna rasprava, to bi bila treća javna rasprava, a ovo je 4. verzija GUP-a u zadnje 4 godine u istom postupku izmjena, to više nema smisla! Ovo je apsolutna farsa, gubi se smisao sudjelovanja javnosti i izmjena GUP-a kao strateškog dokumenta, što već neko vrijeme uopće ne funkcionira. Treba napraviti potpuno novi GUP!

Rada Borić istaknula je da su sredstva za kapitalna ulaganja u kulturu i zdravstvo u rebalansu, kao i prijedlogu proračuna za iduću godinu, znatno smanjena - Imali smo u ovoj godini za kapitalna ulaganja predviđena gotovo 362 milijuna kuna, rebalansom smo ih smanjili za 20 milijuna. Sada u prijedlogu proračuna za 2020. imamo predviđenih 316 milijuna, što je smanjenje za 40 milijuna kuna bez ikakvog obrazloženja.

A za jedan od kapitalnih gradskih projekata, sljemensku žičaru, Grad se ponovno zadužuje za više od pola milijarde kuna - Samo u ovoj godini imali smo zaduženje Grada za 350, Holdinga za 150 i Velesajma za 12 milijuna kuna, a na idućoj sjednici od nas se traži da damo suglasnost ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za prenapuhani projekt žičare - rekao je Zlatko Nikolić - Zaduživanja se iz godine u godinu povećavaju, tome se ne nazire kraj, a razlog je krpanje proračunskih rupa.

Lijevi blok će na sjednici biti i protiv Odluke o poskupljenju odvoza otpada jer, kako tvrde, Grad je otpad pretvorio u unosan biznis za privatnike umjesto za brigu o očuvanju okoliša.